Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ukrainas valdības un opozīcijas pārstāvji trešdien vēlu vakarā vienojušies par pamieru un sarunu sākšanu, lai pārtrauktu vardarbību, atsaucoties uz Ukrainas prezidenta preses dienesta vēstīto, ziņo vietējie mediji.

"Sarunu rezultātā puses izsludināja pamieru, sarunu procesa sākšanu ar mērķi pārtraukt asinsizliešanu, stabilizēt situāciju valstī pilsoniskā miera labad," teikts paziņojumā.

Sarunās piedalījās prezidenta administrācijas vadītājs Andrejs Kļujevs, viņa vietnieks Andrejs Portnovs, tieslietu ministre Jeļena Lukaša un trīs opozīcijas partiju līderi - Vitālijs Kļičko, Oļegs Tjagņiboks, Arsenijs Jaceņuks.

Varasiestāžu plānotais uzbrukums Maidanam šonakt nenotiks, pēc sarunām paziņoja Jaceņuks. "Ir labas ziņas - plānotais uzbrukums un attīrīšana ir atcelti," paziņoja politiķis. Viņš uzsver, ka varasiestādes plānojušas naktī ieviest ārkārtas stāvokli un uzbrukt Maidanam.

Vakara iestāšanos ar bažām gaidīja Neatkarības laukumā esošie protestētāji, baidoties no jauna uzbrukuma demonstrantu nometnei.

Jau vēstīts, ka Ukrainā kopš otrdienas notiek vardarbīgas pret valdību noskaņoto protestētāju un milicijas sadursmes, kurās ir vismaz 25 bojāgājušie. Pilsēta ir pārvērtusies kaujas laukā, kur deg ugunis, skan šāvieni un sprādzieni. Simtiem cilvēku ir ievainoti.

Milicija ir ielenkusi un pārņēmusi daļu Maidana. Likumsargi izmanto ūdens lielgabalus, ar kuriem cenšas nodzēst arī degošās barikādes, kā arī met apdullinošās granātas. Iebraukšana pilsētā ir bloķēta, lai neļautu ierasties protestētāju papildspēkiem, pilsētā nedarbojas metro. Liesmas pārņēmušas arodbiedrību ēku, kur kopš decembra atradās protesta kustības štābs.

Nemieri sākās, kad milicija bloķēja tūkstošiem demonstrantu ceļu uz parlamenta ēku, kur opozīcija otrdien centās panākt, lai tiktu atjaunota 2004. gada konstitūcija, kas samazinātu prezidenta Viktora Janukoviča pilnvaras.

Vēstīts, ka Ukrainā kopš novembra beigām notiek pret valdību vērsti protesti, kurus izprovocēja prezidenta Viktora Janukoviča lēmums Viļņā notikušajā Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības samitā neparakstīt sadarbības līgumu ar ES. Sākumā demonstranti pulcējās Kijevas Neatkarības laukumā, bet vēlāk nemieri pārņēma arī reģionus.

Pret valdību vērstais noskaņojums un protesti pastiprinājās, kad  varas iestādes centās Kijevas centrā sapulcējušos cilvēkus izdzenāt ar spēku.

Situācija eskalējās 19. janvārī, kad izcēlās milicijas un radikāli noskaņotu protestētāju sadursmes. Tas sekoja parlamenta pieņemtajiem likumiem, kas ievērojami ierobežoja vārda brīvību un tiesības protestēt.  Vairāki simti cilvēku ir cietuši, kā arī vairāki ir gājuši bojā. Tāpat fiksēti gadījumi, kad cilvēki nolaupīti un spīdzināti. Opozīcijā tajā apsūdz tiesībsargājošās iestādes, kuras savu atbildību kategoriski noliedz.

Opozīcijas un prezidenta Viktora Janukoviča sarunas līdz šim nav devušas rezultātus nemieru izbeigšanai, lai gan ir atkāpies premjers Mikola Azarovsatcelti pretrunīgi vērtētie likumi un Janukovičs solījis reformēt valdību. Demonstrantu prasība ir prezidenta atkāpšanās un ārkārtas vēlēšanu sarīkošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!