Foto: AFP/Scanpix

Ukrainā svētdien aizvadītās pašvaldību vēlēšanas bijušas labi organizētas un demokrātiskas, tomēr Kijevai vēl jāstrādā pie politiķu atbrīvošanas no oligarhu varas, pirmdien paziņojusi Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO).

"Vēlēšanas bija (..) kopumā labi organizētas, un kampaņa visumā izrādīja cieņu demokrātiskam procesam," paziņoja EDSO novērošanas misija.

"Tomēr tiesiskā ietvara sarežģītība, spēcīgu ekonomisko grupu dominance pār vēlēšanu procesu un fakts, ka gandrīz par visu kampaņas atspoguļojumu medijos tika maksāts, izceļ nepieciešamību turpināt reformas," teikts EDSO ziņojumā.

Jau vēstīts, ka svētdien visā Ukrainā, izņemot Krievijas atbalstīto kaujinieku kontrolētās teritorijas Donbasā, notika pašvaldību vēlēšanas.

Tajās ievēlēja 22 apgabalu padomes, 213 rajona nozīmes pilsētu padomes, 462 rajonu padomes, 83 rajonu padomes pilsētās, 567 ciemu padomes un 9127 lauku padomes. Ukraiņiem bija jāizvēlas arī pašvaldību vadītāji apgabalu centros un virknē pilsētu.

Sākotnējie balsu skaitīšanas rezultāti un nobalsojušo aptaujas liecina, ka vairumā pilsētu nāksies rīkot otro balsošanas kārtu, kas notiks novembra vidū.

Vēlēšanu norisi aizēnoja balsošanas atlikšana stratēģiski nozīmīgajā Mariupolē, kas atrodas pie frontes līnijas starp Ukrainas armiju un Maskavas apbruņotajām teroristu bandām.

EDSO ziņojumā Mariupole tieši nav minēta, taču norādīts, ka atsevišķos gadījumos bijušas problēmas ar biļetenu drukāšanu. EDSO arī norādīja, ka tās novērotājiem liegta pieeja vēlēšanu iecirkņiem, kuri tika slēgti.

"Piecos procentos no apmeklētajiem vēlēšanu iecirkņiem (..) novērotāji tika ierobežoti. Kopumā [iecirkņu] atvēršanas procedūras tika negatīvi novērtētas septiņos procentos iecirkņu," teikts ziņojumā.

Ziņojumā nosodītas arī vietējās varasiestādes, kas liegušas vēlēšanās startēt atsevišķām partijām un kandidātiem, to pamatojot ar dažādiem procesuāliem iemesliem. Taču novērotāji uzskata, ka procesuālās prasības reizēm tikušas piemērotas selektīvi.

Balsu skaitīšanas rezultātu publiskošana paredzēta līdz nākamās nedēļas nogalei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!