Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs piektdien izteicies, ka varētu apžēlot bijušo iekšlietu ministru un ieslodzītās ekspremjeres Jūlijas Timošenko sabiedroto Juriju Lucenko, kurš tika notiesāts uz četriem gadiem cietumā par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts līdzekļu piesavināšanos.


Lucenko tika arestēts 2010.gada decembrī un 2012.gada februārī notiesāts par nelikumīgas pensijas piešķiršanu savam šoferim, kuram piešķīris arī apmešanās vietu, kā arī par pretlikumīgu valsts līdzekļu izmantošanu ikgadējās Policijas dienas organizēšanai 2008. un 2009.gadā.

Lucenko tiesas lēmumu apstrīdējis.

"Kad apelācijas tiesas noklausīšanās beigsies, ja tā viņu neatbrīvos, es pārskatīšu jautājumu par viņa apžēlošanu," preses konferencē paziņoja Janukovičs.

"Es pazīstu Juriju Lucenko jau ilgu laiku un man žēl viņa kā cilvēka. Viņš cieš no muļķībām, ko pastrādājis. (..) Es neesmu priecīgs, ka viņš cieš," piebilda Janukovičs.

Vienlaikus prezidents lika noprast, ka Timošenko negrasās apžēlot.

2011.gada oktobrī Timošenko tika piespriests septiņu gadu cietumsods par Ukrainai neizdevīga gāzes piegāžu līguma noslēgšanu ar Krieviju.

Timošenko draud apsūdzības arī par valsts līdzekļu piesavināšanos un līdzdalību deputāta un uzņēmēja Jevgēņija Ščerbana slepkavībā.

Komentējot Timošenko lietu, Janukovičs norādīja, ka tā ir ļoti sarežģīta. Tas esot jautājums, kur neviens nevarot dot skaidru atbildi.

"Es daudzreiz esmu teicis, ka neesmu izmeklētājs vai prokurors. Bet šodien, kad mēs zinām visu stāstu no sākuma līdz beigām, kad zinām, ka tika viltoti dokumenti, tas ir kādēļ Timošenko tika saukta tiesas priekšā," norādīja Janukovičs.

"Un tiesa atzina viņu par vainīgu. Vai nu tas ir taisnīgs lēmums vai nē, tiesa to pieņēma. Un tiesnesis piesprieda viņai minimumu. Sods par šādu noziegumu ir septiņi līdz 12 gadi," viņš piebilda.

25.februārī apritēja trīs gadi kopš Janukoviča inaugurācijas prezidenta amatā.

Timošenko ieslodzīšana ir nopietni sabojājusi Janukoviča attiecības ar Rietumiem, kas prezidentam pārmet, ka viņš ļaunprātīgi izmantojis tiesu varu, lai atbrīvotos no politiskās sāncenses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!