Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukrainas armija veic sekmīgu pretuzbrukumu Harkivas virzienā, un trīs dienu laikā, patiecoties prasmīgām un saskaņotām Ukrainas Bruņoto spēku darbībām un vietējo iedzīvotāju atbalstam, Ukrainas karaspēks pavirzījies uz priekšu gandrīz par 50 kilometriem, sociālajā tīklā "Facebook" jaunākajā apkopojumā par situāciju frontē pavēstīja armija ģenerālštābs.

Iepriekšējās diennakts laikā Krievijas karaspēks arī veicis 45 aviācijas un piecus raķešu triecienus, cita starpā arī Kostantiņivkai, Cirkuniem, Radušnei un Harkivai, teikts paziņojumā. Ir upuri civiliedzīvotāju vidū.

"Aizsardzības spēki varonīgi notur ieņemtās pozīcijas un nepieļauj ienaidnieka virzīšanos uz priekšu. Ukraiņu aizstāvji veiksmīgi atvairīja ienaidnieka uzbrukumu Udu, Kostantiņivkas, Virnopiļļjas, Ploskes, Majorskas, Bezimjannes un Kamjankas rajonos," norāda ģenerālštābs.

Aizsardzības spēku aviācija, lai atbalstītu sauszemes spēku grupējumu darbības, veikusi vairāk nekā 20 triecienu.

Trāpīts diviem rotu atbalsta punktiem, 15 rajoniem, kur koncentrēts dzīvais spēks un militārā tehnika, trim zenītraķešu kompleksiem.

Iznīcināti četri droni un helikopters Ka-52. Pretinieka dzīvā spēka zaudējumi tiek precizēti, teikts ģenerālštāba paziņojumā.

Septembrī atbrīvoti vairāk nekā 1000 kvadrātkilometru


Ukrainas Bruņotie spēki kopš 1. septembra ir atbrīvojuši vairāk nekā 1000 kvadrātkilometru valsts teritorijas, ceturtdienas vakarā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Prezidents atgādināja, ka ceturtdien bija sarīkojis armijas Virspavēlnieka mītnes sēdi.

"[Mēs runājām] pirmām kārtām par mūsu aktīvajām darbībām priekšējās pozīcijās. Notiekošo aizsardzības operāciju ietvaros mūsu varoņi jau ir atbrīvojuši desmitiem apdzīvotu vietu. Un šodien šī kustība turpinājās, ir jauni rezultāti," atzīmēja prezidents.

Viņš piebilda, ka kopš 1. septembra ir atbrīvoti vairāk nekā 1000 kvadrātkilometru Ukrainas teritorijas, ko bija okupējusi Krievija.

"Paldies visiem, kas to nodrošināja! Paldies armijai, izlūkiem, specdienestiem par katru Ukrainas karogu, kas pēdējās dienās pacelts" atbrīvotajās teritorijās, sacīja Zelenskis.

Krievija cieš neveiksmi, atzīst CIP


Krievijas iebrukums Ukrainā septītajā kara mēnesī, pēc visa spriežot, cieš neveiksmi, ceturtdien kiberdrošības konferencē Vašingtonā atzina ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Viljams Bērnss.

Kā piemēru minot Ukrainas karaspēka sekmīgos pretuzbrukumus pie Harkivas un Hersonas, CIP vadītājs kā Putina lielāko pārrēķināšanos minēja ukraiņu vīrišķības un militārā potenciāla novērtēšanu par zemu.

Kaut arī šī kara beigu nodaļa vēl nav uzrakstīta, "ir ļoti grūti novērtēt Putina kampaņas gaitu savādāk kā neveiksmi", sacīja Bērnss.

Šobrīd Krievijas prezidents Vladimirs Putins pieņem, ka viņam ir lielākas izturības rezerves nekā ukraiņiem, eiropiešiem un amerikāņiem, pieļaujot tādu pašu kļūdu, kādu viņš pieļāva pirms kara sākuma, par zemu novērtējot ukraiņu gatavību cīņai, sacīja CIP direktors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!