Foto: Shutterstock

Trešdien, 26. janvārī Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO) paziņoja, ka Pasaules mantojuma sarakstā iekļauj Ukrainas pilsētas Odesas vēsturisko centru, ziņo medijs "Al Jazeera".

Ukrainas pilsētas vēsturiskā centra pievienošana UNESCO mantojuma sarakstam saistāma ar aktīvo karadarbību Ukrainā. Statusa mērķis ir palīdzēt pasargāt Odesas kultūras mantojumu un nodrošināt piekļuvi starptautiskajiem finansiālajiem un tehniskajiem avotiem. Nozīmi piešķir arī tas, ka Odesa ir Melnās jūras ostas pilsēta.

Nepieciešams atpazīt vietas nenovērtējamo, universālo vērtību un cilvēces pienākumu to aizsargāt, raksturoja UNESCO.

UNESCO pasaules mantojuma komitejas balsojumā sešas valstis balsoja apstiprinoši, viena pret un 14 atturējās.

"Kamēr karš turpinās, šis lēmums simbolizē mūsu kopējo apņemšanos novērst šīs pilsētas tālāku iznīcību. Pilsēta vienmēr ir izturējusi globālas problēmas un traucējumus," komentēja UNESCO ģenerāldirektore Odrija Azulē.

Krievija līdz šim vairākkārt ir bombardējusi Odesu un arī centusies atkārtoti aizkavēt balsošanu, apgalvojot, ka balsojums esot politiski motivēts. Krievijas varasiestādes sacīja, ka Ukraina pati iznīcina savus pieminekļus, ziņo raidsabiedrība BBC.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis jau oktobrī lūdza Odesu iekļaut Pasaules mantojuma sarakstā.

"Šodien Odesa ieguva UNESCO aizsardzību. Esmu pateicīgs partneriem, kuri palīdz aizsargāt mūsu "pērli" no Krievijas uzbrukumiem," teica Zelenskis.

UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā ir iekļautas vēl septiņas Ukrainas vietas, ieskaitot Kijivas Svētās Sofijas katedrāli un Ļvivas vēsturisko centru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!