Foto: Reuters/Scanpix

Ungārijas parlaments pieņēmis pretrunīgi vērtētu likumu, kas atļauj vietējām varas iestādēm noteikt teritorijas, kurās aizliegta gulēšana sabiedriskās vietās tādejādi vēršoties pret bezpajumtniekiem, vēsta telekanāls "Al Jazeera".

Likumdevēji apgalvo, ka jaunais likums aizsargā "sabiedrisko kārtību, drošību, veselību un kulturālās vērtības", bet cilvēktiesību aktīvisti to uzskata par bezpajumtnieku kriminalizēšanu.

Jaunais normatīvais akts atļauj noteiktajās zonās izlikt būdās un graustos dzīvojošus klaidoņus. Šīs personas var tikt sodītas ar piespiedu darbu, naudassodu vai pat ieslodzījumu.

Ungārijas varas iestāžu attieksme pret bezpajumtniekiem ir izsaukusi cilvēktiesību aktīvistu un starptautisko organizāciju, arī Eiropas Padomes Venēcijas komisijas kritiku.

Šim līdzīgi likumi norāda uz to, kā Budapešta kopš premjera Viktora Orbana labējās valdības izveidošanas 2010. gadā "grauj" Eiropas Savienības (ES) likumus un cilvēktiesības, septembrī norādīja aktīvistu grupa "Human Rights Watch" (HRW).

Orbana administrācija uzstāj, ka likums patiesībā darbojas bezpajumtnieku interesēs, jo tā vietā, lai viņi paliktu patversmēs, tie izvēlas publiskas vietas, kur ziemā riskē ar nosalšanu.

Tāpat esot palielināts finansējums programmām un iestādēm, kas palīdz klaidoņiem, bet patversmēs esot pietiekams vietu skaits, lai uzņemtu visus bezpajumtniekus, kas Budapeštā vien pārsniedz 4000.

Pagājušā gada novembrī Ungārijas Konstitucionālā tiesa nosprieda, ka iepriekšējais mēģinājums vērsties pret gulētājiem sabiedriskajās vietās ir pretrunā pamatlikumam. Bet šogad martā parlaments nobalsoja par Konstitūcijas izmaiņām, lai ierobežojumus tomēr varētu ieviest.

Pirms pirmdienas vakarā notikušā balsojuma par jauno likumu pie parlamenta ēkas uz protestu pulcējās daži simti aktīvistu un bezpajumtnieku.

"Šis ir sociāls, nevis krimināls jautājums," stāsta grupas "Pilsēta pieder visiem" aktīviste Tesza Udvarhelji. "Tie ir meli, ka patversmēs pietiek vietas visiem, un tās, kas ir, bieži nav drošas, tīras un cienīgas," viņa turpina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!