Foto: AP/Scanpix

Ungārijas policija pirmdien aizturēja bijušo komunistu režīma iekšlietu ministru Bēlu Bisku par kara noziegumiem, kas saistīti ar 1956.gada sacelšanās apspiešanu, paziņoja prokuratūra Budapeštā.

"Bēla Bisku tika aizturēts par kara noziegumiem saistībā ar divām apšaudēm, kuras izraisīja vairāku cilvēku nāvi, notikumos pēc 1956.gada sacelšanās," žurnālistiem paziņoja galvenais prokurors Tibors Iboja.

Ja apsūdzēto atzīs par vainīgu, viņam draud mūža ieslodzījums.

Bisku, kuram ceturtdien apritēs 91 gads, bija iekšlietu ministrs no 1957. līdz 1961.gadam, vicepremjers no 1961. līdz 1962.gadam un Ungārijas Komunistu partijas Centrālkomitejas sekretārs no 1962. līdz 1978.gadam.

Prokuratūra informēja, ka Bisku ir pēdējais vēl dzīvais komunistu režīma loceklis, kurš var tikt saukts pie atbildības par darbībām, kas izdarītas 1956.gada oktobra sacelšanās apspiešanā. Līdz prāvai Bisku paliks mājas arestā.

Tagadējā Ungārijas valdība pērn veica likuma grozījumus, lai būtu iespējams tiesāt aizdomās turētos par represijām pēc šīs sacelšanās. Šo represiju laikā apmēram 300 cilvēki tika sodīti ar nāvi, vairāk nekā 20 tūkstošus ieslodzīja cietumā un 200 tūkstoši aizbēga no valsts.

Bisku 2010.gadā sniegtā televīzijas intervijā aizstāvēja savu toreizējo rīcību un piebilda, ka viens no sacelšanās līderiem premjerministrs Imre Naģs, kuram komunisti 1958.gadā izpildīja nāvessodu, "saņēma, ko bija pelnījis".

Pret Bisku pērn tika uzsākta kriminālizmeklēšana par komunistu režīma noziegumu noliegšanu. Ungārijā par šo likumpārkāpumu var piespriest cietumsodu līdz trim gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!