Foto: EPA/LETA
Ungārijā simtiem cilvēku, kas tika evakuēti pēc toksisko vielu noplūdes no alumīnija rūpnīcas, pamazām sākuši atgriezties savās mājās Kolontaru ciemā, vēsta ārvalstu mediji.

Mājup devušies tie iedzīvotāji, kurus evakuēja, baidoties, ka bojātā toksisko atkritumu rezervuāra sienas var sabrukt pavisam, izraisot jaunu katastrofu. Raidorganizācija BBC ziņo, ka inženieriem izdevies uzcelt dambi, lai pasargātu ciematu no šādas atkārtotas avārijas.

Uzņēmums "MAL Zrt", kuram pieder sabrukušais rezervuārs, piektdien atsācis darbu rūpnīcā.

Jau vēstīts, ka pagājušās pirmdienas pēcpusdienā rūpnīcā Ajkas pilsētā, sabrūkot rezervuāram ar alumīnija ieguves blakusproduktiem, trīs tuvējos ciemus pārpludināja 1,1 miljons kubikmetru toksisku dubļu. Piesārņojums nonāca 40 kvadrātkilometru lielā platībā.

Avārijā gājuši bojā deviņi cilvēki, vēl 120 guvuši ievainojumus.

Kodīgajās sārmainajās nogulsnēs ir toksiski smagie metāli, tostarp svins, kadmijs, arsēns un hroms. Nogulsnēs ir arī radioaktīvas vielas, kuras gan zemā radioaktivitātes līmeņa dēļ nav bīstamas cilvēku veselībai.

Nogulsnes ir iznīcinājušas visu dzīvo Marcalas upē un ceturtdien sasniedza Donavu pie Ģēras pilsētas vietā, kur Donavā ietek tās pieteka Rāba. Eiropas otra garākā upe Donava pēc Ungārijas plūst caur Horvātiju, Serbiju, Bulgāriju, Rumāniju un Ukrainu un ietek Melnajā jūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!