Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ungārijai ir sliktākais publiskā sektora korupcijas līmenis Eiropas Savienībā (ES), atsaucoties uz organizācijas "Transparency International" sniegtajiem datiem, ziņo medijs "Politico".

100 punktu skalā ar 42 līdz 46 punktiem kā korumpētākās valstis ES ierindojas Ungārija, Bulgārija un Rumānija. Vietas ar zemāko korupcijas līmeni Eiropā ir Skandināvijas valstis Dānija (90), Somija (87) un Zviedrija (83), liecina 2022. gada korupcijas indekss.

Dānija un Somija ierindojas augstākajās vietās arī pasaules rādītājos. Tām pievienojas arī Jaunzēlande (87), pateicoties valsts spēcīgajām demokrātiskajām institūcijām un attieksmei pret cilvēktiesībām. Zemākās vietas pasaulē ieņem Sīrija, Dienvidsudāna (13) un Somālija (12), kurās aktīvi ir ilgstoši militāri konflikti.

Luksemburgas, Lielbritānijas un Austrijas korupcijas līmenis kopš 2017. gada ir pieaudzis, kamēr Īrija ir vienīgā valsts ES, kuras punktu skaits ir uzlabojies un korupcijas līmenis samazinājies. Arī Moldova, kurai aizvadītajā gadā piešķīra ES kandidātvalsts statusu, savu punktu skaitu ir uzlabojusi.

Krievijas korupcijas līmenis 2022. gadā novērtēts ar 28 punktiem, kas ir viens no zemākajiem rādītājiem Austrumeiropā. Krievijas pagājušā gada februāra iebrukums Ukrainā ir atgādinājums citām valstīm, kā korupcija un valdības atbildības trūkums ietekmē globālo mieru un drošību, preses paziņojumā aprakstīja organizācija.

Ukrainas punktu skaits ir nedaudz augstāks nekā Krievijas (33). "Delfi" iepriekš vēstīja, ka valstī nesen uzsāktas reformas, lai uzlabotu korupcijas līmeni. Līdz šim amatus pametuši vai atstādināti vairāki valdības pārstāvji. Vēl pagājušajā otrdienā, saistībā ar armijas vajadzībām iepirktās pārtikas cenu sadārdzinājumu no amata atkāpās Ukrainas aizsardzības ministra vietnieks Vjačeslavs Šapovalovs.

Latvija šajā skalā ar 59 punktiem ierindojas saraksta vidū starp Spāniju un Čehiju.

Korupcijas indeksa noskaidrošanai izmanto aptauju datus, kas iegūti intervijās ar ekspertiem un dažādu biznesa sektoru pārstāvjiem (ieskaitot Pasaules Banku un Pasaules Ekonomikas Forumu). Šiem cilvēkiem uzdevums ir sagrupēt 180 pasaules valstis pēc korupcijas līmeņa skalā no 0, kas ir augsts līmenis līdz 100, kas raksturo mazāk korumpētas valstis.

Korupcijas līmeni mēra pēc konkrētiem korupcijas piemēriem, sākot ar kukuļņemšanu līdz darbībām ar publiskajiem līdzekļiem. Arī pēc valdības spējām ierobežot korupciju publiskajā sektorā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!