Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans nācis klajā ar plānu dzimstības palielināšanai, kas ietver ienākuma nodokļa atcelšanu četru bērnu mātēm un parādu dzēšanu trīs bērnu ģimenēm, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tas ir veids kā aizsargāt Ungārijas nākotni neesot atkarīgiem no imigrācijas, savā uzrunā paziņoja Orbans. Ungārijas labējā valdība īpaši stingri iestājas pret musulmaņu imigrantu ieceļošanu valstī.

Rietumos atbilde sarūkošajiem dzimstības rādītājiem ir imigrācija, paskaidroja Orbans. "Ungārijas cilvēki domā citādāk," viņš uzsvēra, turpinot, ka valstij ir nepieciešami ungāru bērni.

Dzimstības rādītāju uzlabošanai Orbans piedāvāja septiņu punktu plānu, starp kuriem ienākuma nodokļu atcelšana uz visu mūžu sievietēm, kurām ir vismaz četri bērni, kā arī līdz 10 miljoniem forintu (31 800 eiro) aizņēmumu norakstīšana ģimenēm, kurās ir vismaz trīs bērni.

Tāpat plāns paredz nākamo trīs gadu laikā izveidot 21 000 bērnudārza vietu, ieviest subsīdijas mājokļa iegādei, valsts atbalstu ģimenēm, kas pērk septiņvietīgas automašīnas un papildu 2,2 miljardus eiro veselības aprūpes sistēmai.

Savu runu Orbāns nobeidza ar saukli: "Lai dzīvo Ungārija un ungāri!"

Ungārija ik gadu zaudē 32 000 cilvēku un dzimstības rādītāj te ir zemāki nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES).

Ungārijā dzimstības rādītāji ir 1,45 bērni uz sievieti. ES vidējais – 1,58. ES augstākais rādītājs – 1,96 bērni uz sievieti – ir Francijā, savukārt Spānijā ir zemākais – 1,33.

Salīdzinājumam, Āfrikas valstī Nigērā uz vienu sievieti vidēji piedzims 7,24 bērni.

Kamēr Orbans uzstājās ar savu runu, aptuveni 2000 cilvēku svētdien pulcējās uz kārtējo pret viņa labējās valdības politiku vērstu piketu Budapeštā. Ļaudis pulcējās pie premjera biroja un bloķēja galvenos tiltus pār Donavai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!