Foto: F64
Ungārijā plāno piešķirt uzturēšanās atļaujas ārzemniekiem, kuri nopirks valsts obligācijas vismaz 250 000 eiro (aptuveni 174,2 tūkstoši latu) vērtībā. Tādu likumprojektu iesniegusi valdošā partija ”Fidesz”, vēsta ārvalstu mediji.

Likumprojekta iesniedzēji uzskata, ka tas palīdzēs samazināt valsts parādu. Tas paredz, ka ārvalstu pilsoņi, kuri nopirks valsts obligācijas vismaz 250 000 eiro vērtībā ar dzēšanas termiņu uz vismaz pieciem gadiem, saņems Ungārijas rezidenta statusu, vēsta laikraksts “The Wall Street Journal”.

Deputāti uzskata, ka likumprojekts ieinteresēs strauji augošu ekonomiku, piemēram, Ķīnas iedzīvotājus. “Ķīnieši vairākas reizes ir likuši saprast, ka mums ir jārada stimuls viņu investīcijām Ungārijā,” laikraksts “The Telegraph” citē vienu no likumprojekta autoriem deputātu Mihai Babaku. Autori norāda, ka naudas ieguldītājs saņemtu priekšrocības pilsonības iegūšanai, bet, kļūstot par pilsoni, cilvēkam būs lielākas iespējas investēt līdzekļus. Tādā veidā likumprojekta autori cer piesaistīt “trešās pasaules” kapitālu un samazināt valsts parādu, vēsta “The Telegraph”.

Ungārija ir Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, tāpēc tās pilsonības ieguvēji varēs brīvi pārvietoties un strādāt ES, kā arī bez vīzas doties uz ASV, norāda laikraksts.

Laikraksts “The Wall Street Journal” norāda, ka šis priekšlikumu kritizē ES dalībvalstis. Atsevišķi politiķi likumprojektu esot nosaukuši par “šokējoši ļaunprātīgu” ES dalībvalsts statusa izmantošanu, norādot, ka piedāvājumu visaktīvāk izmantos ķīnieši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!