Foto: Reuters/Scanpix
Ungārijas Konstitucionālā tiesa pirmdien atzina, ka vairākas pretrunīgi vērtētā mediju likuma normas ir antikonstitucionālas.

Tostarp tiesa atcēlusi normas, kas uzliek žurnālistiem par pienākumu atklāt savus avotus.

Tiesa atcēla arī normu, kas pieprasa interneta medijiem nodrošināt, lai to materiāli būtu politiski "līdzsvaroti".

Mediju likums "antikonstitucionālā veidā ierobežoja rakstītās preses brīvību," jo uz laikrakstiem bija attiecināti bargāki noteikumi nekā uz citiem medijiem, atzina tiesa.

Turpretī mediju uzraugi, reaģējot uz tiesas spriedumu, izplatījuši paziņojumu, ka preses uzraudzība "pēc sava mērķa un sistēmas" ir konstitucionāla, piebilstot, ka tiesas lēmums būtiski neiespaidos viņu darbu, "uzturot preses un vārda brīvību".

Tikmēr valsts ziņu aģentūra MTI, atsaucoties uz valdošās partijas "Fidesz" parlamentārās frakcijas līderi Jānošu Lāzāru, vēsta, ka "Fidesz" centīsies rast konstitucionālus risinājumus tiesas anulētajām normām.

Tiesa pirmdien atcēla arī jauno likumu, kas regulē reliģisko organizāciju darbību. Jaunais likums virknei reliģisko grupu, tostarp metodistiem, liedza valsts palīdzību. Tiesa atzina, ka likums ir antikonstitucionāls, jo tā pieņemšanā pieļautas procesuālas kļūdas.

Turklāt tiesa atcēla krimināllikuma normu, kas ģenerālprokuroram ļauj izvēlēties tiesas noteiktu lietu izskatīšanai, atļauj bez apsūdzību izvirzīšanas turēt personu apcietinājumā piecas dienas un liedz pirmās divas dienas aizturētajam sazināties ar advokātu.

Konstitucionālās tiesas spriedums stājas spēkā ar 2012.gada 31.maiju.

Kopš premjerministra Viktora Orbana vadītās valdības nākšanas pie varas pagājušajā gadā likumdevēji ierobežojuši Konstitucionālās tiesas pilnvaras, no amata atbrīvojuši Augstākās tiesas priekšsēdētāju, pieņēmuši jaunu konstitūciju, neatkarīgo Fiskālo padomi aizstājuši ar padomi, kurā galvenokārt dominē Orbana sabiedrotie, kā arī izveidojuši mediju uzraudzības institūciju, kuras vadību izraudzījās valdošā partija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!