Foto: AFP/Scanpix
Austrālijas virzienā peld milzīgs aisbergs, kura platība gandrīz divas reizes pārsniedz Honkongas teritoriju, un šāds notikums notiek reizi gadsimtā, trešdien paziņoja zinātnieki.

Kā pavēstīja Austrālijas glaciologs Nīls Jangs, 19 kilometrus garais aisbergs atrodas aptuveni 1700 kilometrus uz dienvidiem no Austrālijas.

Pēc viņa teiktā, viņam nav zināms, ka tāda lieluma aisbergs būtu pamanīts reģionā kopš 19.gadsimta, kad tirdzniecības maršrutā starp Lielbritāniju un Austrāliju kursēja kliperi.

"Es neatminos, ka ļoti ilgā laikā kaut kas tāds būtu pieminēts," sacīja Jangs. "Manuprāt, ir jāatgriežas kliperu laikos."

Jangs sacīja, ka aisberga lielums ir 140 kvadrātkilometri, savukārt Honkongas virsmas platība ir 80 kvadrātkilometri.

Viņš piebilda, ka aisbergs no Antarktikas ledājiem atdalījies pirms aptuveni desmit gadiem un lēnām peldējis ap Antarktiku, pirms devies neparastajā virzienā uz ziemeļiem.

Jangs sacīja, ka "ļoti, ļoti lielais" aisbergs sākotnēji bijis aptuveni 400 kvadrātkilometrus liels, bet tad sadalījies divos gabalos.

"Šis aptuveni gadu ir izdzīvojis atklātā okeānā," norādīja Jangs. "Šajā laikā tas lēnām virzījies uz ziemeļiem un ziemeļaustrumiem Rietumaustrālijas virzienā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!