Dienvidkoreja ceturtdien nosūtījusi uz Ziemeļkoreju pirmo kuģi ar degvielu, un tas noticis saskaņā ar vienošanos, ka Ziemeļkoreja piekritīs slēgt savu galveno kodolreaktoru apmaiņā pret ārvalstu palīdzību, raksta BBC. Tiek paredzēts, ka kuģis ar 6 200 tonnām naftas Ziemeļkorejā pienāks sestdien.
Phenjana ir norādījusi, ka reaktora slēgšana varētu tikt uzsākta pēc tam, kad kuģis ieradīsies tās ostā. Sestdien Ziemeļkorejā ieradīsies arī ANO Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) inspektori, kas uzraudzīs reaktora slēgšanas procesu.

IAEA vadītājs Mohameds ElBaradei apgalvo, ka pagaidām vienošanās ar Ziemeļkoreju tiek pildīta bez aizķeršanās, un tiek paredzēts, ka reaktora slēgšana tiks uzsākta nākamās nedēļas sākumā, savukārt aptuveni mēneša laikā tiks uzstādītas novērošanas kameras un citas kontroles ierīces.

ElBaradei arī norāda, ka vispārēja Ziemeļkorejas atbruņošana varētu būt laikietilpīgs process, tāpēc nevajadzētu mānīt sevi ar ilūzijām. Viņš stāsta, ka par šo jautājumu sarunas risinātas jau pēdējos 15 gadus, tāpēc ir jāpriecājas par katru pozitīvu pavērsienu un nedrīkst sasteigt notikumu virzību. Nākamais solis būšot atkarīgs no nākamā sešu pušu sarunu posma, kas paredzēts nākamajā nedēļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!