Foto: AP/Scanpix

Uzbekistānas policija sākusi ķert visus tos iedzīvotājus, kas izplatījuši baumas par nesen mūžībā aizgājušo Uzbekistānas prezidentu Islamu Karimovu, vēsta ārzemju mediji.

Krievijas ziņu aģentūra "RIA Novosti", atsaucoties uz avotiem Uzbekistānas Iekšlietu ministrijā, vēsta, ka šāda pavēle tikusi dota 9. septembrī.

Policijai norādīts, ka jāmeklē ikviens, kas izplata baumas par prezidenta nāvi ne tikai sociālajos tīklos, bet arī caur mobilo telefonu saziņas aplikācijām.

Kā pavēstījis avots, tad policija meklē tos cilvēkus, kas "izplata baumas un nepatiesu informāciju sociālajos tīklos par Karimova nāves datumu, kas radot paniku cilvēku vidū par to, ka valstī var pasliktināties sociālais un politiskais stāvoklis".

"Radio Brīvā Eiropa" vēsta, ka par tenkām aizturēti jau 12 cilvēki, kas baumas izplatījuši saziņas aplikācijā "WhatsApp" un "The Telegram".

Savukārt "Ozodlik" vēsta, ka Taškentā un citos reģionos studenti un skolēni steigušies dzēst ārā saziņas aplikācijas no saviem mobilajiem, jo baidoties par baumu izplatīšanos.

Karimovs, kurš ar dzelzs dūri vadīja Uzbekistānu kopš 1989. gada, 78 gadu vecumā mira no insulta. Viņu 3. septembrī apglabāja dzimtās pilsētas Samarkandas kapos. Tas notika nākamajā dienā pēc tam, kad valdības paziņoja par prezidenta nāvi.

Karimova izveidoto režīmu cilvēktiesību aizstāvji sauc par vienu no represīvākajiem pasaulē.

Tiek uzskatīts, ka tūkstošiem Karimova oponentu atrodas cietumos, valstī plaši izplatītas spīdzināšanas, tiesu sistēma nav neatkarīga un vārda brīvība ir ierobežota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!