Foto: Kadrs no video
Uzbekistānā, kur protesti ir reta parādība, nesen ielās izgājuši pensionāri, pieprasot pašvaldībai atcelt bankas maksājuma karšu sistēmu un pensijas izsniegt skaidrā naudā, vēsta "Radio Brīvā Eiropa" (FFE/RL).

Protests fiksēts minūti garā video, kurš 18. janvārī publicēts "Facebook" vietnē. Tajā redzams, kā pārsvarā veca gadagājuma cilvēki pulcējas pie pašvaldības ēkas Surhondarjas vilajeta galvaspilsētā Denovā.

Starp video redzamo cilvēku sūdzībām izskan pārmetumi, ka valdības ieviestā debetkaršu sistēma pensiju izmaksāšanai nedarbojas. "Mēs nesaņemam savu naudu, kas izmaksāta uz plastikāta kartes. Visi te ir atnākuši ar tām pašām sūdzībām," stāsta kāds protesta dalībnieks.

Sistēmu, kurā algas un pabalsti tiek pārskaitīti uz bankas kontu, un piekļūt naudai saņēmējs var tikai ar debetkarti, Uzbekistāna pirmo reizi sāka ieviests 2004. gadā. Savukārt uzbeki jau ilgi ir sūdzējušies, ka bankas iekasē augstu maksu par kartes lietošanu.

Denovas gubernatora vietnieks Dilmurods Alaberdijevs telefonsarunā ar RFE/RL paziņoja, ka neko nezina par tādu protestu. "Mēs pensijas maksājam laikā. Te neviens nav protestējis," viņš norādīja.

Kopš elektroniskās maksājumu sistēmas ieviešanas tirgotājiem, tostarp privātajiem pārdevējiem tirgū, ir obligāta prasība ieviest karšu maksājumu ierīces. Uzbekistānas Centrālā banka ir slavējusi sistēmas panākumus, atklājot, ka 2016. gadā apritē bija vairāk nekā 17 miljoni debetkaršu – vairāk nekā pusei no valsts 32 miljoniem iedzīvotāju.

Denovā protestētāji izteica pārmetumus, ka bankas iekasē 22 līdz 27 procentu komisijas masku, ja klients vēlas no konta izņemt skaidru naudu. Tāpat neapmierinātie stāsta, ka daudzi privātie tirgotāji atsakās pieņemt karti, kaut arī viņiem ir maksājumu termināļi.

Pret valdību vērsti protesti Uzbekistānā, kur iepriekšējā prezidenta Islama Karimova laikā tika apspiestas jebkādas opozīcijas formas, ir retums. Pēc Karimova nāves 2016. gada septembrī pie varas nāca Šavkats Mirzijajevs, kurš solīja turpināt Karimova iekšējās un ārējās politikas kursu.

Video ar protestu seko dažas nedēļas pēc tam, kad Mirzijajevs izdeva rīkojumu ar nosaukumu "Par papildu mēriem turpmākai valsts atbalsta sistēmas uzlabošanai veciem ļaudīm un invalīdiem".

Dokuments instruē pašvaldības sniegt sociālo un finansiālo atbalstu veciem cilvēkiem. Rīkojums paredz veidot īpašus atpūtas un veselības centrus, kur sirmgalvji varētu tikties cits ar citu, lasīt grāmatas, spēlēt šahu un bez maksas papusdienot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!