Foto: AFP/Scanpix/LETA

Bruņoti vīrieši pirmdienas rītā uzbruka divām Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) bāzēm Mali, nogalinot miera uzturētāju, darbinieku un septiņus Mali iedzīvotājus, vēsta "France 24".

Miera uzturētājs un kareivis no Mali bojā gāja uzbrukumā agrā pirmdienas rītā Duencas pilsētā, kas atrodas valsts vidienē, pavēstīja ANO starptautiskā Mali stabilizācijas misija (MINUSMA).

Dažas stundas vēlāk seši bruņoti vīrieši piebrauca pie ANO bāzes Timbuktu, kas atrodas Mali ziemeļrietumos, atklājot uguni uz apsargiem. Nogalināti pieci apsargi no Mali, policists un kāds darbinieks, kura nacionalitāti ANO pagaidām nav precizējusi.

Uzbrukumos Duencā nogalināti divi iespējamie džihādisti, bet Timbuktu – seši.

ANO ģenerālsekretārs Antonio Guterešs paziņojumā nosodīja vardarbību, uzsverot, ka pret ANO miera uzturētājiem vērsti uzbrukumi var tikt uzskatīti par kara noziegumu.

ANO misija MINUSMA Mali darbojas kopš 2013. gada. Džihādisti, kuri izkaisīti Mali centrālajos un ziemeļu rajonos, misiju nepārtraukti cenšas sabotēt, vērtē "France 24".

MINUSMA misijā Mali piedalās aptuveni 12 000 miera uzturētāju. Ar ANO mandātu Mali atrodas arī Francijas kontingents, kurā ir 4000 vīru.

Vairākas Mali pilsētas ar "Al-Qaeda" saistītu džihādistu varā nokļuva 2012. gadā. Lai gan islāmistu Mali piecu gadu laikā ir novājināti, tie turpina uzbrukumus ANO pārstāvjiem, Francijas spēkiem, civiliedzīvotājiem un Mali armijai.

Pirmdienas uzbrukumi notika vien dažas stundas pēc traģiskās apšaudes Mali kaimiņvalstī Burkinafaso, kur dzīvību zaudēja 18 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!