Starptautiskā Žurnālistu federācija (SŽF) paziņojusi, ka ASV tanka uzbrukums viesnīcai Bagdādē, nogalinot un ievainojot žurnālistus, iespējams, ir kara noziegums. Tomēr federācija arī nosodījusi Irākas pusi, ka tā izmanto žurnālistus un civilpersonas kā dzīvos vairogus.
Ievainoti žurnālisti Bagdādes viesnīcā Palestīna

"Šie triecieni bija vērsti pret žurnālistiem, un, ja tas ir tā, tad tas ir smags starptautisko tiesību pārkāpums," paziņoja SŽF ģenerālsekretārs Eidens Vaits.

Pēc viņa teiktā, "viesnīcu bombardēšana, kurā uzturas reportieri, triecieni arābu masu informācijas līdzekļu birojiem, ir kliedzošs notikums karā, kas tiek īstenots demokrātijas vārdā". Vaits norāda, ka šajā incidentā atbildīgos kopā ar Bagdādes varas iestādēm jānodod tiesai par civilpersonu pakļaušanu briesmām.

Vaits aicināja veikt neatkarīgu izmeklēšanu saistībā ar uzbrukumu viesnīcai "Palestine", kurā mitinās Bagdādē akreditētie ārvalstu žurnālisti, un telekompāniju "Abu-Dhabi" un "Al-Jazeera" biroju izpostīšanu, nogalinot vairākus žurnālistus.

ASV tankam otrdien apšaudot Bagdādes viesnīcu "Palestine", otrdien tika nogalināti aģentūras "Reuters" televīzijas operators un Spānijas televīzijas sabiedrības "Telecinco" operators, paziņoja "Reuters" un "Telecinco". Apšaudē arī ievainoti trīs "Reuters" līdzstrādnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!