Foto: AFP/Scanpix/LETA

No brīža, kad "Taliban" no lauku apvidos karojoša kaujinieku grupējuma pārtapa faktiskā Afganistānas pārvaldītājā ar saviem gaisa spēkiem, pagāja desmit dienas. Pēc mēnešiem ilgām cīņām un pakāpeniskas rajonu pārņemšanas, lencot reģionu centrus, 5. augusta vēlā vakarā talibi ieņēma pirmo reģiona centru, bet jau 15. augustā uzrunāja afgāņus no nacionālās televīzijas studijas Kabulā. CIP vēl jūnijā uzskatīja, ka Kabula kritīs 2022. gada martā. Skaidrojam, kā talibi sagrāva Afganistānas Islāma Republikas spēkus tik īsā laikā.

Talibi jau ilgstoši apgalvoja, ka kontrolē vairāk nekā 80% valsts. Tas tika plaši apšaubīts, jo, lai gan kaujinieki bija klātesoši faktiski visos reģionos, tie nekontrolēja nevienu būtisku pilsētu. Augusta sākumā situācija mainījās, un dažu dienu laikā talibi ielenca jau vairākus reģionu centrus.

5. augusts

"Taliban" vienlaikus uzbruka Badgisai, Farahai, Herātai, Kandahārai, Laskargahai, Saripulai, Šibarganai, Talukanai un Zaranžai – reģionu centriem, līdz kuru pievārtēm iepriekšējās dienās notika smagas cīņas. Jūlija pēdējās un augusta pirmajās dienās tika ziņots par vairāku afgāņu armijas komandieru un vietējo līderu krišanu cīņās, iezīmējot to smagumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!