Foto: DPA/Scanpix/LETA

Ceturtdien Vācijas pilsētiņā Zēlovā, kas atrodas aptuveni 70 kilometrus uz austrumiem no Berlīnes, darbojās smagā tehnika – liels ceļamkrāns pacēla padomju 2. pasaules kara tanku "T-34" un novietoja to atpakaļ uz zemes dažus metrus tālāk. Līdzīgs liktenis piemeklēja arī padomju raķešu sistēmu "Katjuša". Laikā, kad citur Eiropā austrumu daļā valstis cenšas beidzot atbrīvoties no 2. pasaules kara padomju pieminekļiem, vācieši pagaidām tikai remontē padomju armijas slavas muzejus un par atbrīvošanos pilnībā no šī mantojuma nedomā.

Līdzīgs liktenis piemeklēja arī padomju raķešu sistēmu "Katjuša". Laikā, kad citur Eiropā austrumu daļā valstis cenšas beidzot atbrīvoties no 2. pasaules kara padomju pieminekļiem, vācieši pagaidām tikai remontē padomju armijas slavas muzejus un par atbrīvošanos pilnībā no šī mantojuma nedomā.

Zēlovas augstienē 2. pasaules kara beigu posmā, laikā no 1945. gada 16. aprīļa līdz 19. aprīlim notika viena no lielākajām kara nobeiguma fāzes kaujām, kurās gāja bojā vairāki desmiti tūkstošu padomju un nacistiskās Vācijas karavīru. 

Pēc šīs augstienes ieņemšanas, Sarkanajai armijai pavērās ceļš uz Berlīni.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!