Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vācijai var nākties pagarināt Afganistānas militārās misijas termiņu, kas šobrīd beidzas maijā, sestdien publicētā intervijā pieļāva Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss.

Līdz maijam Afganistānas valdības un talibu nemiernieku miera sarunas nebūs noslēgušās, laikrakstu grupas "Funke Media" izdevumiem sacīja ministrs. "Tāpēc mums jābūt gataviem parlamenta mandātam dažādiem scenārijiem," sacīja Māss.

NATO misijas "Resolute Support" ietvaros Vācija Afganistānā var izvietot līdz 1300 karavīru. Diskusijas par karavīru izvešanu sākās pēc tam, kad ASV un talibi parakstīja vienošanos par visu ārvalstu karavīru izvešanu līdz aprīļa beigām. Talibi savukārt solīja iesaistīties miera sarunās ar valdību, kā arī būtiski samazināt vardarbību. Neraugoties uz sarunu sākšanu septembrī, vardarbīgais konflikts Afganistānā turpinās.

Jaunā ASV prezidenta Džo Baidena valdībai vajadzētu gādāt, ka ir iespējams partnerību turpināt, sacīja Māss. Pastāv vienprātība par to, ka "mēs vēlamies šīs karaspēka izvietošanas noslēgumu īstenot kopā ar partneriem atbildīgā veidā, kas neapdraud miera procesu", sacīja ministrs.

Tuvojoties termiņam, līdz kuram paredzēta ASV karavīru izvešana no Afganistānas, vienlaikus talibu uzbrukumiem nemazinoties, ASV prezidenta Baidena priekšā ir "nopietnas dilemmas", piektdien brīdināja augsta ASV Valsts departamenta amatpersona.

Jaunais ASV līderis uzdevis izvērtēt pērn Vašingtonas un talibu noslēgto vienošanos, kurā solīts no Afganistānas izvest visus ārvalstu karavīrus līdz 1. maijam apmaiņā pret talibu drošības garantijām un solījumu sākt miera sarunas ar Afganistānas valdību. Tomēr sarunas noris gausi, turklāt valstī teju ne diena nepaiet bez bumbu sprādzieniem, uzbrukumiem valdības spēkiem un mērķētām slepkavībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!