Foto: stock.xchng
96 gadus vecā bijusī nacistu koncentrācijas nometnes sekretāre, kura apsūdzēta par līdzdalību ieslodzīto masveida slepkavībās un neieradās uz tiesas sākumu, atbrīvota līdz nākamajai tiesas sēdei, otrdien paziņoja tiesas preses pārstāve.

Irmgardei Furhnerei bija jāierodas tiesā pagājušajā ceturtdienā saistībā ar apsūdzībām par aptuveni 10 000 cilvēku nogalināšanas atbalstīšanu laikā, kad viņa Otrā pasaules kara gados bija Štuthofas koncentrācijas nometnes komandanta sekretāre.

Taču viņa tiesā neieradās. Pensionāre ar taksi devās no pansionāta, kurā dzīvo, uz metro staciju un tur pazuda. Policija viņu aizturēja pēc vairākām stundām un viņa tika paturēta apcietinājumā līdz 19.oktobrim, kad atsāksies tiesas prāva. Taču otrdien Iceho tiesa nolēma, ka Furhneri drīkst atbrīvot līdz tiesa sēdei ar īpašiem nosacījumiem.

"Tiesa apturēja apcietināšanas orderi un atbrīvoja apsūdzēto no apcietinājuma, ievērojot drošības pasākumus," paziņoja tiesas preses pārstāve.

Viņa atteicās atklāt, kādi ir atbrīvošanas nosacījumi, bet uzsvēra, ka tie grantēs apsūdzētās klātbūtni nākamajā sēdē.

Furhnerei izvirzītas apsūdzības par palīdzības sniegšanu nometnes pārvaldītājiem sistemātiskā ieslodzīto nogalināšanā laikā no 1943.gada jūnija līdz 1945.gada aprīlim, pildot stenogrāfistes un mašīnrakstītājas pienākumus bijušās Štuthofas koncentrācijas nometnes komandanta Paulas Vernera Hopes birojā.

Štuthofas koncentrācijas nometnē, kuru nacisti 1939.gadā ierīkoja netālu no toreizējās Dancigas (tagad Gdaņska Polijā), gāja bojā aptuveni 65 000 ieslodzīto.

Štuthofas koncentrācijas nometnē savulaik bija ieslodzīti arī Latvijas nacionālās pretošanās kustības dalībnieki, tostarp Latvijas Centrālās padomes priekšsēdētājs Konstantīns Čakste, kurš gāja bojā 1945.gada februārī tā dēvētā nāves marša laikā, kad nacisti ieslodzītos pārdzina uz Lauenburgas koncentrācijas nometni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!