Foto: AP/Scanpix/LETA

Vācija, Francija un Lielbritānija darīs visu, ko spēs, lai saglabātu Irānas kodolvienošanos, trešdien solījusi Vācijas kanclere Angela Merkele.

"Mēs turpināsim ievērot šo vienošanos un darīsim visu, lai nodrošinātu, ka Irāna ievēro šo līgumu," paziņoja Merkele, piebilstot, ka Berlīne šādu lēmumu pieņēmusi kopīgi ar Parīzi un Londonu.

Paužot nožēlu par ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu izstāties no 2015. gadā noslēgtā Irānas kodollīguma, Merkele atzina, ka pastāv bažas par Irānas ballistisko raķešu programmu, kā arī tās ietekmi uz Sīriju un Irāku.

"Ir jomas ārpus kodolvienošanās, par ko mums jārunā," sacīja Merkele. Tomēr viņa uzsvēra, ka Eiropas valstis uzskata šo vienošanos par svarīgu pīlāru, ko nekādā gadījumā nevajadzētu apšaubīt.

Taču Vācijas parlamenta Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Norberts Retgens brīdināja, ka bez Savienotajām Valstīm būs grūti turēties pie šīs vienošanās, jo ASV var piemērot sankcijas Eiropas uzņēmumiem, kas darbojas Irānā.

"Visus, kas investē Irānā, smagi skars ASV sankcijas," intervijā žurnālam "Der Spiegel" norādīja Retgens, piebilstot, ka šie uzņēmumi tādēļ, droši vien, ātri izņems savas investīcijas vai vispār aizies no Irānas.

Irānas augstais līderis ajatolla Ali Hamenei trešdien paziņoja, ka arī Irāna izstāsies no kodolvienošanās, ja līgumu parakstījušie Eiropas pārstāvji nesniegs nopietnas garantijas, ka tirdzniecības sakari turpināsies arī pēc ASV izstāšanās no vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!