Foto: Kadrs no video

Vizītes laikā Lietuvā Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena pavēstījusi, ka Berlīne pārdos Lietuvai pašgājējas haubices "Vizītes laikā Lietuvā Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena pavēstījusi, ka Berlīne pārdos Lietuvai pašgājējas haubices "Panzerhaubitze 2000" (PZH 2000)."

"Mēs saņēmām pozitīvu atbildi, kas ļaus mums sākt ekspertu pārrunas jau nākammēnes. Pārrunas vēlāk ļaus mums nopirkt nepieciešamo artilēriju," paziņojis Lietuvas aizsardzības ministrs Jozs Oleks.

Oleks Lietuvas vēlmi iegādāties pašgājējas haubices Vācijas kolēģiem izteica februārī, Eiropas Savienības (ES) aizsardzības ministru tikšanās laikā Rīgā.

Vācijas armijā šis bruņojums tiek lietots no 1998. gada. Pašgājēju sistēmu projektējusi un ražo kompānija "Krauss-Maffei Wegmann" (KMW), 155 mm lielgabalu - uzņēmums "Rheinmetall". Šis lielgabals var izšaut līdz desmit reizēm minūtē, šāviena tālums ar standartmunīciju var sasniegt 30-35 kilometrus, bet ar raķešu lādiņiem - 50-60 kilometrus.

Vizītes laikā Urzula fon der Leiena tikusies arī ar Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti un Lietuvā dislocētajiem Vācijas karavīriem.

Kā uzsvērusi prezidente, Vācijas aizsardzības ministres un ietekmīgās politiķes vizīte Lietuvā dod nepārprotamu vēstījumu, ka Vācija kā Lietuvas sabiedrotā Ziemeļatlantijas aliansē stingri ievēro savas saistības kolektīvās aizsardzības jomā.

Lietuvas un Vācijas aizsardzības ministri pārrunājuši drošības situāciju reģionā, Vācijas līdzdalību Lietuvā rīkotajās militārajās mācībās, NATO spēku integrācijas vienības veidošanu Lietuvā, bruņojuma iegādi un citus aizsardzības un drošības sadarbības jautājumus.

No aprīļa līdz jūlijam Lietuvā dislocēti Vācijas rotācijas spēki - kareivju rota un militārā tehnika. Pirmie vācu karavīri Lietuvā ieradās 13.aprīlī. Jūnijā viņi piedalīsies starptautiskajās mācībās "Geležinis Vilkas" ("Dzelzs vilks"). Uz jūlijā un novembrī Lietuvā paredzētajām mācībām Vācija sūtīs vēl pa papildu rotai. Kopumā šogad Lietuvā gaida ierodamies vairāk nekā 500 Vācijas karavīru.

Vācija plāno norīkot savus karavīrus arī uz NATO spēku integrācijas štābiem, kas tiek veidoti Baltijas valstīs, Polijā, Rumānijā, Bulgārijā un Ungārijā.

Lietuva un Vācija aizsardzības jomā sadarbojas no 1994.gada. Vācijas gaisa kara spēku karavīri jau sešas reizes piedalījušies Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!