Vācijas varas iestādes ceturtdien paziņoja, ka novērsušas "miljoniem" viltotu eiro banknošu nokļūšanu Eiropas apritē.
Lielākajā operācijā pret naudas viltotājiem kopš eiro ieviešanas šā gada 1.janvārī federālās un pavalstu tiesībsargājošās iestādes četrās Vācijas pilsētās veica reidus un konfiscēja viltotas eiro banknotes vairāk nekā 200 000 dolāru (121 tūkstotis latu) vērtībā. Policija paziņoja, ka tās aģentiem piedāvāja viltotas eiro banknotes 10 miljonu dolāru vērtībā un 200 000 bija tikai sākotnējais maksājums.

Vadoties pēc operatīvās informācijas, izmeklētāji sazinājās ar 47 gadus veco aizdomās turēto Manheimas iedzīvotāju, kurš izteicies, ka var gūt pieeju 10 miljoniem eiro viltotajās banknotēs. Kopā ar šo personu apcietināja arī 37 gadus vecu Gīsenes iedzīvotāju, kuru uzskata par atbildīgo personu naudas ražošanā, kā arī divus brāļus no Itālijas.

Kopumā reidus policija veica Bādenē-Virtembergā, Reinzemē-Pfalcā, Ziemeļreinā-Vestfālenē un Hesenē, kur konfiscētas viltotas 50, 100 un 500 eiro banknotes.

Ar datoru ražotie viltojumi ir "salīdzinoši labas kvalitātes", kaut gan viltotājiem neizdevās nokopēt drošības svītras uz banknotēm.

Vācijas eksperti pagājušās nedēļas nogalē brīdināja, ka pirmās augstas kvalitātes viltotās banknotes sākušas apgrozību Eiropā. Pirmās gandrīz perfektās viltotās 50 eiro banknotes sāka izplatīt Francijā, un tās tagad sasniegušas Vāciju.

"Deutsche Bundesbank" viltotās naudas departamenta vadītājs Rolands Millers sacīja, ka "pašlaik apgrozībā atrodas pirmās viltotās banknotes, kuras jāsāk uztvert nopietni". "Viltotāji visus savus centienus vērš, lai atdarinātu sudraboto drošības svītru. Šajā ziņā viņiem ir labas sekmes. Tos, kuri tikai apskatās uz sudraboto svītru, var viegli apmuļķot," viņš brīdināja.

Cilvēkiem arīdzan jāpievērš uzmanība citiem drošības līdzekļiem, piemēram, ūdenszīmēm, īpašajam ornamentam vai caurskatāmajam reģistrācijas numuram, jo tad nekavējoties varēs atklāt viltotās banknotes, viņš sacīja.

Īpaša vērība jāvelta 50 eiro banknotēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!