Foto: AP/Scanpix/LETA

Vācijas kanclers Olafs Šolcs svētdien dosies vizītē uz Vašingtonu, kur pirmdien viņam Baltajā namā plānota tikšanās ar ASV prezidentu Džo Baidenu.

Šī ir pirmā Šolca vizīte ASV, kopš viņš decembrī stājās kanclera amatā, un tā iekrīt laikā, kad Krievija ir sakoncentrējusi pie Ukrainas robežām 100 000 vīru lielu karaspēka kontingentu, raisot bažas par jaunu iebrukumu kaimiņvalstī.

NATO sabiedrotie un Šolca politiskie pretinieki pašmājās ir pauduši neapmierinātību par Vācijas nevēlēšanos piegādāt Ukrainai ieročus. Šolcs arī ticis kritizēts par acīmredzamo nevēlēšanos nākt klajā ar spēcīgiem paziņojumiem par Ukrainas krīzi.

Tomēr trešdien televīzijā pārraidītā intervijā Šolcs uzsvēra, ka Vācijas sabiedrotie labi zina, kāda ir Berlīnes nostāja. Kanclers kategoriski noliedza, ka būtu pārāk pasīvs un ka NATO partneri uzskata Vāciju par neuzticamu.

"Mēs esam tie, kas sniedz ļoti lielu militāro ieguldījumu NATO aizsardzības alianses sastāvā," norādīja Šolcs, piebilstot, ka neviena cita Eiropas valsts pēdējos gados nav piedāvājusi Ukrainai tik lielu ekonomisko palīdzību kā Vācija.

Pēc vizītes ASV Šolcs plāno Berlīnē tikties ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu un Polijas prezidentu Andžeju Dudu. Savukārt ceturtdien uz sarunām Berlīnē uzaicināti Baltijas valstu līderi. Tai pat dienā plānotas arī sarunas Normandijas formātā starp Krieviju, Ukrainu, Vāciju un Franciju.

14. februārī un 15. februārī Šolcam plānotas vizītes Kijevā un Maskavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!