Foto: Reuters/Scanpix
Vācijas prezidents Kristians Vulfs piektdien paziņojis par savu atkāpšanos no amata, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vairākos skandālos iesaistītais Vulfs par savu atkāpšanos paziņoja pēc tam, kad prokuratūra pieprasīja atcelt viņa tiesisko imunitāti.

Volfs savā paziņojumā skaidro, ka tautas uzticība viņam ir mazinājusies, tāpēc viņš vairs nevar pildīt prezidenta pienākumus.

Jau vēstīts, ka janvāra sākumā Vācijas laikraksti aicināja prezidentu Vulfam atkāpties saistībā ar skandālu, kas izcēlies par aizdevumu viņa privātās mājas iegādei un iespējamo mēģinājumu ietekmēt laikrakstu "Bild", lai tas noklusētu informāciju par aizdevumu.

Vulfs paziņoja, ka neplāno atkāpties no amata, jo neesot darījis neko nelikumīgu, bet atzina, ka ir izdarījis smagu kļūdu mēģinot ietekmēt valsts lielāko laikrakstu “Bild”.

Skandāls sākās pēc tam, kad janvāra sākumā izskanēja informācija, ka Vulfs 12.decembrī zvanījis laikraksta "Bild" galvenajam redaktoram Kajam Dīkmanam. Tā kā Vulfs nevarēja runāt ar galveno redaktoru, viņš atstāja dusmu pilnu ziņu automātiskajā atbildētājā, draudot pārraut visus kontaktus ar laikraksta izdevējiem, ja stāsts, kuru viņš nosauca par neticamu, tiks publiskots. Vulfs draudējis "Bild" žurnālistus sūdzēt tiesā. Tāpat Vulfs esot mēģinājis sazināties arī ar "Bild" izdevēja "Axel Springer" vadību un tās galveno akcionāru.

Dienu vēlāk laikraksts publicēja materiālu par 500 tūkstošus eiro (351 400 latu) lielo aizdevumu prezidenta privātās mājas iegādei.

52 gadus vecais Vulfs 22.decembrī izplatīja paziņojumu, atzīstot, ka 2010.gada februārī – četrus mēnešus pirms viņš kļuva par prezidentu – vajadzēja paskaidrot Lejassaksijas federālās zemes amatpersonām visu par aizdevumu no turīgā uzņēmēja Egona Gērkensa sievas. Vulfs tad bija Lejassaksijas premjers.

Priekšvēlēšanu laikā oficiālajā iztaujāšanā viņš uz opozīcijā esošās Zaļās partijas pārstāvju jautājumiem, vai viņam ir kādas "biznesa attiecības" ar uzņēmēju Gērkensu vai ar viņu saistītiem uzņēmumiem, atbildēja noliedzoši, noklusējot, ka mājas iegādei no Gērkensa sievas Edītes pieņēmis aizdevumu ar ļoti izdevīgu procentu likmi.

Mediju uzmanība pievērsta arī aizdevumam, ko Vulfs saņēma no reģionālas bankas.

Vulfam bija nozīmīga loma darījumā, kurā Vācijas autoražotājs "Volkswagen" pārņēma "Porsche" laikā, kad sporta automašīnu ražotājam bija finanšu grūtības.

Vācijas mediji vēstīja, ka prezidents, iespējams, saņēmis aizdevumu ar izdevīgiem noteikumiem kā pateicību par iesaistīšanos darījumā, jo "Porsche" bija viens no bankas klientiem.

Tomēr Vulfs žurnālam "Der Spiegel" noliedza, ka būtu bijis iesaistīts interešu konfliktā.

Lai gan Vācijas prezidentam vairāk ir ceremoniāla loma, zināmā mērā viņš tiek uzskatīts par valsts morāles kompasu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!