Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vācijas valdībai ir jāveic izmeklēšana, lai noskaidrotu, vai netiek pārkāptas starptautiskās tiesības, ASV bruņotajiem spēkiem izmantojot militāro bāzi Vācijā, lai veiktu bezpilota lidaparātu triecienus Jemenā, otrdien nosprieda Minsteres tiesa.

Spriedums pieņemts lietā par trīs jemeniešu prasību, kuru tuvinieki Jemenā zaudējuši dzīvību un kas paši baidās par savu dzīvību bezpilota lidaparātu operāciju dēļ.

Augstākā administratīvā tiesa pieļāvusi iespēju lēmumu pārsūdzēt Federālajā Administratīvajā tiesā, ņemot vērā lietas svarīgumu un tās politisko dimensiju.

Ir "acīmredzamas faktu liecības", ka ASV izmanto tehniskos objektus galvenajā Savienoto Valstu Eiropas gaisa spēku bāzē Ramšteinā, Vācijā, lai īstenotu bezpilota lidaparātu triecienus Jemenā.

Ar šiem uzbrukumiem "vismaz daļēji tiek pārkāptas starptautiskās tiesības", sacīja prezidējošais tiesnesis Volfs Zarnighauzens. Satelītu sakaru stacijai Ramšteinā, uz dienvidrietumiem no Frankfurtes, bijusi svarīga loma, konstatēja tiesa.

Prasības iesniedzējiem jemeniešiem tomēr neizdevās panākt, ka Vācija aizliedz ASV izmantot Ramšteinas bāzi bezpilota lidaparātu triecieniem.

Ja izmeklēšanā tiks konstatēti juridisko normu pārkāpumi, valdība būs jāvērš spiediens pret ASV, lai panāktu, ka tās ievēro starptautiskās tiesības, norādīja tiesa.

Jemenā kopš 2014. gada notiek kaujas starp šiītu hutiešu nemierniekiem un prezidentam Abdrabuham Mansūram Hadi lojālo armiju. Karadarbība pastiprinājās 2015. gada martā, kad Jemenas valdību sāka militāri atbalstīt Saūda Arābijas vadīta valstu koalīcija.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (WHO) datiem bruņotajā konfliktā Jemenā kopš Saūda Arābijas un tās sabiedroto iesaistīšanās nogalināti vairāk nekā 10 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!