Vācijas valdības ministri piektdien parlamentā ierosināja detalizētus profilaktiskos plānus, lai cīnītos pret liellopu sūkļveida encefalopātijas (BSE) izplatību.
Veselības ministre Andrea Fišlere un lauksaimniecības ministrs Karls Heincs Funke, kurus patērētāju aizsardzības grupas apsūdz nespējā pasargāt iedzīvotāju veselību, ārkārtas sēdē ar saviem plāniem iepazīstināja parlamentārās komisijas.

Fišlere ierosināja pazemināt vecumu, kurā gaļas liellopiem jāveic obligātās pārbaudes, no 30 līdz 24 mēnešiem, jo nesen Bavārijā BSE tika diagnosticēta 28 mēnešus vecai govij.

Funke savukārt ierosināja astoņu punktu plānu, kas cita starpā paredz visā Eiropas Savienībā (ES) aizliegt lopbarību, kura satur dzīvnieku proteīnus un taukus, ieviest stingrākas pārtikas drošības kontroles, piešķirt lielāku valdības asignējumu ar pārtikas drošību saistītiem pētījumiem un izstrādāt likumus, kas veicina organisko lopkopību.

"Drošībai jābūt garantētai no fermas līdz pat veikala letei," uzsvēra lauksaimniecības ministrs.

Funke ir izpelnījies vislielāko kritiku arī no ES, kas uzskata, ka viņš nav ievērojis martā izteiktos ES brīdinājumus, ka liellopu sūkļveida encefalopātija varētu tikt diagnosticēta arī Vācijā.

Pirmais BSE gadījums Vācijā dzimušai govij tika reģistrēts pirms sešām nedēļām. Kopš tā laika liellopu gaļas pārdošanas apjoms šajā valstī ir būtiski sarucis.

Tikmēr Bavārijas federālajā zemē zemnieki sarīkoja jaunas akcijas, protestējot pret liellopu masveida nokaušanu no ganāmpulkiem, kuros ir konstatēti saslimšanas gadījumi ar BSE. Viņi pieprasa ieviest karantīnu un turpināt pētījumus, nevis iznīcināt ganāmpulkus, nogalinot arī veselos lopus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!