Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vācijas "zaļo" partijas kanclera amata kandidāte Annalēna Bērboka pirmdien apliecināja, ka gadījumā, ja uzvarēs gaidāmajās vēlēšanās, centīsies panākt ASV atombumbu izvešanu no Vācijas.

Vācijas valdībai būs jāieņem skaidra nostāja ASV un Krievijas atbruņošanās sarunu kontekstā, viņa sacīja.

Vašingtona un Maskava sāka jaunas sarunas jūlijā.

"Protams, daļai no šī atbruņošanās procesa jābūt amerikāņu kodolieročiem šeit Vācijā un visā Eiropā," pirmdien raidsabiedrības ARD ēterā notikušajā jautājumu un atbilžu sesijā sacīja politiķe.

"Mums šajā lietā šobrīd ir iespēju logs, un mums tas ir jāizmanto, nevis jāturpina īstenot ārpolitika, kas izvairās šaubās."

Vācijā un vairākās citās NATO valstīs šie ieroči izvietoti NATO kodolatturēšanas programmas ietvaros.

Atbilstoši aplēsēm Bihelas gaisa spēku bāzē Eifelas reģionā izvietotas aptuveni 20 atombumbas, ko ārkārtas apstākļos var izmantot Vācijas armija.

Vācijas "zaļie", kreiso ekstrēmistu partija "Die Linke" ("Kreisie"), kā arī sociāldemokrātu partijas parlamenta frakcijas vadība ir par ASV kodolieroču izvešanu. Kancleres Angelas Merkeles kristīgie demokrāti un to partneri Kristīgi sociālā savienība (CDU/CSU) ir pret.

"Ja es gribu kaut ko izmainīt, tad no mana skatu punkta ir svarīgi, ka mēs ne tikai solām, ka kaut kas kādā brīdī notiks, bet ka mēs speram konkrētus soļus," sacīja Bērboka.

Tas nozīmē, ka ir jārunā ar Vašingtonu par ASV kodolieročiem Vācijā, viņa sacīja.

"Mēs nevaram tos ļoti labi ielikt pakā un nosūtīt atpakaļ," viņa piebilda.

Parlamenta vēlēšanas Vācijā notiks 26.septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!