Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Krievija un Ķīna jāiesaista sarunās par Afganistānas nākotni, arī plāniem par to afgāņu evakuāciju, kas varētu tikt pakļauti talibu vajāšanām, pirmdien sacīja Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss.

Pirmdien gaidāmā ANO Drošības padomes ārkārtas sēde būs indikācija tam, vai Maskava un Pekina vēlas sadarboties, sacīja ministrs.

Tiek īstenoti centieni, "lai pie sarunu galda pulcētu visus svarīgos starptautiskos partnerus, un tāpēc ir svarīgi, ka arī Krievija un Ķīna ir tur," vizītes gaitā Uzbekistānas galvaspilsētā Taškentā sacīja Māss.

Krievijai un Ķīnai joprojām ir vēstniecības talibu kontrolētajā Afganistānā, atšķirībā no pārējām ANO Drošības padomes pastāvīgajām dalībvalstīm - ASV, Francijas un Lielbritānijas.

Māss apmeklē Taškentu vizītes ietvaros, kurā viņš viesojas trīs Afganistānas kaimiņvalstīs, lai pamatā runātu par evakuācijas centienu turpināšanu.

Pirmdien viņš dosies uz Tadžikistānu, bet otrdien uz Pakistānu.

Šīm trim valstīm iz sauszemes robeža ar Afganistānu, un sagaidāms, ka tās būs pirmās valstis, kurp afgāņi bēgs no talibu režīma.

Vēl pirms vizītes Māss solīja atbalstu šo trīs valstu tautsaimniecībai, kā pauda gatavību nodrošināt humāno atbalstu.

"Tas ir mūsu pašu interesēs - novērst, ka Afganistānas sabrukums destabilizē visu reģionu," sacīja ministrs.

Svētdien Māss apmeklēja Turciju, kam ir svarīga loma bēgļu uzņemšanā.

Viņš arī apmeklēs Kataru.

Tās galvaspilsētā Dohā darbojas afgāņu radikālo islāmistu kustības "Taliban" politiskais birojs, kas faktiski kļuvis par Afganistānas jaunās varas ārlietu ministriju.

Vācijas sarunvedējs Markuss Pocels vairākas dienas tur risinājis sarunas par evakuāciju.

Taškentā Māss norādīja, ka tiek plānota konference Afganistānas jautājumā un ka tajā piedalīties varētu visas Afganistānas kaimiņvalstis.

Patlaban notiekošā ārzemnieku un apdraudēto afgāņu evakuācijas operācija Kabulas lidostā noslēgsies 31. augustā.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15. augustā viņu rokās krita arī Kabula.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti izveidojuši pretošanās centru pret radikālo islāmistu režīmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!