Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas un Ķīnas prezidenti Vladimirs Putins un Sji Dziņpins ir vienisprātis, ka abām valstīm jāaktivizē centieni, lai stātos pretī draudiem, kas pēc talibu nākšanas pie varas izriet no Afganistānas, trešdien pavēstījis Kremlis.

Telefonsarunā abi līderi "pauda gatavību aktivizēt centienus cīnīties ar terorisma un narkotiku kontrabandas draudiem no Afganistānas teritorijas," teikts Kremļa paziņojumā.

Putins un Sji runājuši par to, cik svarīga Afganistānā ir miera iestāšanās un centieni nepieļaut nestabilitātes izplatīšanos kaimiņu reģionos.

Līderi "piekrituši intensificēt divpusējos kontaktus" un "pilnībā izmantot potenciālu" Šanhajas Sadarbības organizācijai (SCO), kas nākammēnes pulcēsies samitā Tadžikistānā.

Kaut arī Maskava bijusi piesardzīgi optimistiska par jauno režīmu Kabulā, Putins brīdinājis, ka afgāņu kaujinieki var iekļūt kaimiņvalstīs kā bēgļi.

Putins arī kritizējis ārzemju spēku iejaukšanos Afganistānas iekšējās lietās un norādījis, ka Maskava "guvusi mācību" no PSRS okupācijas, kas Afganistānā ilga desmit gadus.

Pēc tam kad Kabula 15. augustā bija kritusi talibu rokās, Ķīna apliecināja, ka ir gatava "draudzīgām un uz sadarbību vērstām" attiecībām ar Afganistānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!