Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienība (ES) no Kabulas evakuējusi vairāk nekā 400 afgāņus ar viņu ģimenēm, kas strādājuši pie ES delegācijas Afganistānā, portālam "Delfi" otrdien apstiprināja Eiropas Ārējās darbības dienesta galvenais runasvīrs Peters Stano.

Iepriekš ES augstais pārstāvis Žuzeps Borels informēja, ka savienība vēlas evakuēt ap 400 cilvēkiem, kas Afganistānā strādājuši ES delegācijas labā. Skaitlis ietver ES darbiniekus un viņu ģimenes. Borels pauda bažas, ka evakuācijas temps no haosa pārņemtās Kabulas lidostas ir lēns.

"Uz šo brīdi es varu apstiprināt, ka vairāk nekā 400 cilvēki jau ir drošībā ārpus Afganistānas. Viņi ir vai nu fiziski Eiropas Savienībā vai ceļā uz Eiropas Savienību," sarunā ar "Delfi" apliecināja Stano.

Portāls "The Guardian" savukārt ziņo, ka Afganistānā joprojām palikušas dažas amatpersonas, kas turpina darbu Kabulas lidostā.

Tomēr līdz ar šo 400 personu izvešanu ES pūliņi nebeidzas, papildina Stano. Netiek aizmirsti arī tie, kas nebija misijas darbinieki, bet sadarbojās ar to vai iesaistījās ES finansētos projektos, piemēram, cilvēktiesību aktīvisti.

"Protams, mēs nevaram dabūt ārā visus, bet mēs mēģināsim izvest tos, kas lielākā mērā tieši saistīti ar Eiropas Savienību. Operācija turpinās, mūsu pūliņi nav apturēti un mēs ļoti intensīvi strādājam ciešā sadarbībā ar citām valstīm un partneriem, lai izvestu visus tos cilvēkus, kas atbilst parametriem," skaidro Stano.

Uz jautājumu, par cik lielu cilvēku skaitu ir runa, Stano norāda, ka šāda informācija pagaidām netiek atklāta drošības apsvērumu dēļ.

Vēstīts, ka Kabulā kopš svētdienas turpinās centieni evakuēt ārvalstu diplomātus un vietējos darbiniekus, kuriem līdz ar grupējuma "Taliban" nākšanu pie varas draud briesmas.

"Taliban" kaujinieki Kabulā ienāca 15. augustā, kad no valsts aizbēga prezidents Ašrafs Gani. Kabulas krišana kaujinieku rokās sekoja virknei Afganistānas nozīmīgo pilsētu nonākšanai "Taliban" kontrolē nedēļas laikā. Kaujinieki strauji panākumus sāka gūt jau līdz ar ASV paziņojumu par savu spēku izvešanu līdz augusta beigām. Tomēr tik strauju Kabulas krišanu nebija prognozējuši arī ASV izlūkdienesti.

Ziņas par kaujinieku ienākšanu pilsētā izraisījušas haosu ASV karavīru apsargātajā Kabulas lidostā, uz kuru masveidā devās no "Taliban" bēgošie cilvēki un ārzemnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!