Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidenta Donalda Trampa pārstāvētās Republikāniskās partijas vadošie politiķi noraidījuši Baltā nama saimnieka ceturtdien izteikto ierosinājumu atlikt novembrī gaidāmās prezidenta vēlēšanas, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Tramps mikroblogošanas vietnē "Twitter" pieļāva vēlēšanu atlikšanu iespējamas "krāpšanās" dēļ. "Ar vispārēju balsošanu pa pastu (..) 2020. gada vēlēšanas būs visneprecīzākās un viskrāpnieciskākās vēsturē," norādīja prezidents. "Atlikt vēlēšanas, kamēr cilvēki var pienācīgi, droši un nebaidoties balsot???" viņš jautāja.

ASV prezidents nav tiesīgs vienpusēji lemt par prezidenta vēlēšanu atlikšanu. Valsts konstitūcija paredz, ka tikai ASV Kongresam ir šādas tiesības.

Ideju par vēlēšanu atlikšanu noraidījušas augsta ranga amatpersonas, kuras pārstāv Republikānisko partiju - Senāta vairākuma līderis Mičs Makkonels un Pārstāvju palātas mazākuma līderis Kevins Makkārtijs.

Makkonels norādīja, ka ASV vēsturē nekad nav bijuši tādi gadījumi, kad federāli ieplānotas vēlēšanas nenotiek paredzētajā laikā. Viņš uzsvēra, ka arī šogad tiks atrasts veids, kā vēlēšanas noorganizēt laicīgi. Līdzīgas domas pauda arī Makkārtijs: "Federālo vēlēšanu vēsturē nav bijis gadījums, kad neesam rīkojuši vēlēšanas."

Trampam lojālais Dienvidkarolīnas štata senators Lindsijs Greims arī norādījis, ka vēlēšanu atlikšana "nav laba ideja".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!