Foto: SIPA/Scanpix/LETA
Vairums vāciešu vēlas 2011. gadā atceltā obligātā karadienesta atjaunošanu, liecina ceturtdien publicētie aptaujas rezultāti.

Saskaņā ar sabiedriskās domas pētniecības uzņēmuma "Ipsos MORI" veikto aptauju vispārējās karaklausības atjaunošanu atbalsta 61% respondentu.

Turklāt 43% aptaujāto uzskata, ka obligātais dienests attiecinām uz abiem dzimumiem, kamēr atlikušie 18% pārliecināti, ka karaklausībai būtu jāpakļauj tikai vīrieši.

Debates šajā jautājumā atkal uzjundījuši aizsardzības ministra Borisa Pistoriusa izteikumi, ka obligātā karadienesta atcelšana bijusi kļūda.

Aptauja liecina, ka starp gados vecākiem pilsoņiem, kam karaklausība pašiem vairs nedraudētu, atbalsts ir daudz lielāks nekā starp jauniešiem.

Vecuma grupā no 60 līdz 75 gadiem 47% respondentu atbalsta vispārējās karaklausības attiecināšanu uz abiem dzimumiem, bet 18% - tās attiecināšanu tikai uz vīriešiem.

Savukārt vecuma grupā no 18 līdz 39 gadiem šādās domās ir attiecīgi 39 un 21% aptaujāto.

Tomēr nevienā no vecuma grupām pārliecinātu šīs idejas pretinieku nav vairāk par trešdaļu.

Idejai, ka karadienestam vajadzētu pakļaut abus dzimumus, lielāks atbalsts ir starp vīriešiem, no kuriem tam piekrīt 49% aptaujāto, kamēr starp sievietēm to gatavas atbalstīt tikai 36%.

Patiesībā 2011. gadā vispārējā karaklausība netika pilnīgi atcelta, bet gan tikai apturēta tās darbība, ko atkal var atjaunot nacionāla mēroga ārkārtējās situācijas apstākļos vai militāra uzbrukuma gadījumā.

Veicot aptauju, intervēts 1000 vēlētāju vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!