Grieķijas parādsaistības sasniegušas 300 miljardus eiro (210,8 miljardus latu), kas ir rekordaugsts līmenis, ceturtdien paziņoja Grieķijas valdība, premjerministram Georgam Papandreu aicinot visas partijas rīkot krīzes sanāksmi, lai mazinātu akciju tirgos un eirozonā radītās bažas.

"Valsts parāds sasniedzis 300 miljardus eiro, kas ir augstākais līmenis valsts mūsdienu vēsturē," norādīja Grieķijas finanšu ministra vietnieks Filiposs Sahinidiss.

Savukārt Papandreu paziņoja, ka Grieķijas valdība ir gatava "savest kārtībā" valsts ekonomiku, un jau ir iepriekš brīdinājis, ka parāds rada ievērojamus draudus valstij.

"Šobrīd ir nepieciešams rīkot nacionālu sanāksmi, lai atrisinātu šo problēmu," premjers sacīja Grieķijas prezidentam Karolosam Papuliasam.

Papandreu uzsvēra, ka nākamajā nedēļā plānotā sanāksme paredzēta, lai "sūtītu spēcīgu ziņu ārvalstīm, ka mēs esam apņēmušies virzīties uz priekšu, savest kārtībā mūsu ekonomiku un sniegt cerību katram Grieķijas iedzīvotājam".

Tajā pašā laikā Eiropas Centrālās bankas (ECB) valdes loceklis Ēvalds Novotnijs ceturtdien paziņoja, ka Grieķijas finanšu stāvoklis neveicinās eirozonas sabrukumu.

"Izstāšanās no eirozonas vai kaut kas tamlīdzīgs Grieķijai ir pilnībā nereāla iespēja un arī neīstenojama," sacīja Novotnijs.

Taču viņš arī uzsvēra, ka tas nav ECB uzdevums īstenot tiešus pasākumus Grieķijas finanšu problēmu risināšanai.

Savukārt Vācijas kanclere Angela Merkele uzskata, ka Eiropas Savienībai (ES) vajadzētu uzņemties kopīgu atbildību par situāciju Grieķijā.

"Kas notiek [vienā ES] dalībvalstī, ietekmē arī citas valstis, jo sevišķi tad, ja šīm valstīm ir kopīga valūta," norādīja kanclere.

Jau ziņots, ka starptautiskā reitingu aģentūra "Fitch Ratings" otrdien samazināja Grieķijas kredītreitingu, šādu lēmumu galvenokārt skaidrojot ar valsts finanšu stāvokļa negatīvajām perspektīvām un izraisot Eiropas lielāko biržu indeksu kritumu.

Grieķijas ilgtermiņa kredītreitings tika samazināts no "A-" līdz "BBB+", reitingam nosakot negatīvu nākotnes perspektīvu.

Vēlāk reitingu aģentūra "Fitch" paziņoja, ka tā samazina ilgtermiņa reitingu no "A-" uz "BBB+" četrām Grieķijas lielākajām komercbankām - "National Bank of Greece", "Alpha Bank", "Efg Eurobank Ergasias" un "Piraeus Bank" -, bet "Agricultural Bank of Greece" no "BBB" uz "BBB-".

Grieķija arī ievērojami koriģējusi valsts iekšzemes kopprodukta (IKP) datus par iepriekšējiem ceturkšņiem, atklājot, ka tās ekonomika bijusi recesijas periodā jau visu šo gadu.

Tajā pašā laikā bažas palielinājušās arī par eirozonas dalībvalstīm Īriju un Spāniju, kuras saņēmušas kredītreitingu aģentūru brīdinājumus.

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Standard & Poor's" paudusi bažas arī par Portugāles perspektīvām.

Šī situācija ievērojami negatīvi ietekmējusi arī eiro vērtību starptautiskajos valūtu tirgos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!