Foto: AFP/Scanpix

Turcijas centieni iestāties Eiropas Savienībā (ES) ir gandrīz apstājušies, kopš Turcijas neatzītā Kipra jūlija sākumā pārņēma 27 valstu bloka prezidentūru, trešdien paziņoja ES prezidents Hermans van Rompejs.

"Atzīstu, ka sarunas [ar Turciju] par iestāšanos praktiski ir apstājušās" saistībā ar Kipras jautājumu, van Rompejs teica ES vēstnieku sanāksmē Briselē.

Van Rompejs aicināja ES un Turciju uzturēt pastiprinātus kontaktus. Turcija sarunas par iestāju ES ved kopš 2005.gada.

ES prezidents atzina, ka bloka paplašināšanās plāni turpināsies, neskatoties uz sabiedrībā pieaugošajām bažām.

"Paplašināšanās turpinās," teica van Rompejs, jo norādot uz Rietumbalkānu reģionu, "kur visas valstis, izņemot vienu, cer, ka kādu dienu piederēs ES un Eiropas ģimenei".

No sešām bijušajām Dienvidslāvijas republikām - Bosnijas un Hercegovinas, Horvātijas, Maķedonijas, Melnkalnes, Serbijas un Slovēnijas - vien Slovēnijai izdevies pievienoties ES. Savukārt Horvātija ir pabeigusi iestāšanās sarunas un par 28.ES dalībvalsti kļūs 2013.gada 1.jūlijā.

Kipra jūlijā uz sešiem mēnešiem kļuva par ES prezidējošo valsti.

Kipra ir sašķelta kopš 1974.gada, kad salas ziemeļdaļu okupēja Turcijas karaspēks pēc Grieķijas militārās huntas inspirēta valsts apvērsuma, kura nolūks bija Kipras pievienošana Grieķijai. Uz ziemeļdaļu tika pārvietoti visi Kipras turki, savukārt grieķus no ziemeļiem pārvietoja uz Kipras starptautiski atzītās grieķu valdības kontrolēto teritoriju dienvidos.

1983.gadā Kipras turku sektorā tika proklamēta Ziemeļkipras Turku Republika, kuru ir atzinusi tikai Turcija. Turklāt Ankara neatzīst Kipras Republiku, kuras iedzīvotāju lielākā daļa ir grieķi un kas ir starptautiski atzīta valsts.

2004.gadā Kipras grieķu daļas iedzīvotāji referendumā noraidīja ANO plānu apvienot salu, un Eiropas Savienībā iestājās tikai Kipras grieķu daļa. Kipras turku daļas iedzīvotāji plānu referendumā atbalstīja, tomēr salas turku daļa varēs pievienoties ES, kad tiks panākts risinājums, kas ļaus atkalapvienot salas grieķu un turku daļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!