Foto: AFP/Scanpix/LETA

Tuvojoties Arktikas Padomes sanāksmei, ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens otrdien paziņojis, ka Vašingtona vēlas izvairīties no Arktikas militarizēšanas.

"Mums ir bažas par dažām pastiprinātajām militārajām aktivitātēm Arktikā. Tas palielina negadījumu izredzes, (..) un grauj kopīgo mērķi par mierīgu un ilgtspējīgu reģiona nākotni," preses konferencē Reikjavīkā paziņoja Blinkens.

"Mums nepieciešams izvairīties no reģiona militarizācijas," pirms trešdien un ceturtdien plānotās Arktikas Padomes ministru tikšanās sacīja Blinkens.

Arktika, kas globālās sasilšanas ietekmē kļūst pieejamāka, pēdējos gados kļuvusi par ģeopolitiskās konkurences vietu starp valstīm, kas veido Arktikas Padomi - ASV, Dāniju, Islandi, Kanādu, Krieviju, Norvēģiju, Somiju un Zviedriju.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pēdējos gados piešķīris Arktikas reģionam stratēģisku prioritāti un palielinājis investīcijas militārajā infrastruktūrā un derīgo izrakteņu ieguvē.

Krievija arī plāno izmantot jaunus ledlaužus, lai Arktikā būtu iespējams kuģot visu gadu.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, kuram Arktikas Padomes kuluāros Reikjavīkā plānota atsevišķa tikšanās ar Blinkenu, pirmdien brīdināja Rietumu valstis nepretendēt uz Arktiku.

"Visiem jau sen ir pilnīgi skaidrs, ka tā ir mūsu teritorija, tā ir mūsu zeme," preses konferencē Maskavā paziņoja Lavrovs, piebilstot, ka Krievija ir atbildīga par drošības garantēšanu Arktikas piekrastē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!