Foto: AP/Scanpix

Venecuēlas valdība ir nākusi klajā ar pasākumiem, lai veicinātu pirmās nepieciešamības preču importu un cīnītos ar to hronisko trūkumu valstī, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kompānijām, kas vēlas Venecuēlā ievest pārtiku, higiēnas preces un mehāniskās daļas, tiek samazināts administratīvais slogs, paziņoja viceprezidents Horge Areaza.

Pašreizējās importēšanas atļaujas tiek automātiski pagarinātas līdz nākamā gada beigām. Tāpat preču ievedējiem tiek dota vienkāršāka piekļuve ārvalstu valūtai.

Ar naftu bagātā valsts savu vajadzību apmierināšanai paļaujas uz importu, bet valūtas kontrole ir spēcīgi iedragājusi Venecuēlas spēju samaksāt par ārzemju precēm. Papildus situāciju pasliktina sociālistu realizētā cenu kontrole, kas neveicina vietējo ražošanu.

Valdības mēģinājumi kontrolēt ekonomiku ir radījuši milzīgu nelīdzsvarotību, kas noved pie preču trūkuma, uzskata analītiķi.

Nesen Dienvidamerikas valsts valdība paziņoja par plānu iepirkt miljoniem tualetes papīra ruļļu, lai cīnītos ar šīs preces trūkumu. Bet pirms nedēļas valdība pārņēma tualetes papīra fabriku.

Prezidenta Nokolasa Maduro valdība tikmēr vainu par elementāro preču trūkumu uzveļ negodīgiem tirgotājiem, kas mēģinot graut tās kreisi noskaņoto politiku.

Venecuēlas aptuveni 25% līmeņa inflācija ir lielākā starp Latīņamerikas valstīm. Nacionālā valūta bolivārs pēdējos gados ir devalvēts vairākas reizes, vēl februārī naudas vērtība samazināta par 32%, skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!