Foto: AP/Scanpix

ASV pilsonim Timotijam Treisijam, par kuru Venecuēlas likumsargiem radušās aizdomas, ka viņš ir Savienoto Valstu spiegs un valstī centies izraisīt haosu, Venecuēlas tiesa izvirzījusi oficiālas apsūdzības.

Treisijam izvirzītas apsūdzības noziedzīgā nodomā, par nepatiesu liecību sniegšanu un viltotu dokumentu izmantošanu, sestdien vakarā pavēstīja tiesa.

Treisijs trešdien tika aizturēts lidostā Karakasas apkaimē brīdī, kad viņš jau gatavojies pamest valsti.

Atbilstoši mediju liecībām Treisijs ir 35 gadus vecs kinematogrāfists, kurš bāzējies Holivudā. Darbu pie dokumentālās filmas viņš uzsācis jau pērn.

Treisija advokāte Glorija Stifano sacīja, ka viņas klienta darbam "nav nekāda sakara ar valsts drošību".

"Tās ir filmas par individuāliem un personīgiem stāstiem ar mērķi saprast psiholoģisko ietekmi, ko izraisa tautas šķelšanās," skaidroja advokāte, runājot par asajām domstarpībām Venecuēlas pretējo politisko nometņu starpā.

Darba dēļ Treisijam vajadzējis komunicēt ar dažādu politisko pārliecību cilvēkiem, tomēr viņš nav "jaunietis, kurš darbojas slepenības aizsegā", norādīja Stifano.

Treisijs pat ticis akreditēts, lai varētu novērot prezidenta vēlēšanas, piebilda advokāte.

Oficiālā Vašingtona noliedz, ka Treisijs būtu spiegs.

Kinoindustrijas tīmekļa vietnē "IMDb" Treisijs minēts kā trīs filmu un televīzijas projektu producents. Viņa jaunākais darbs "Angry White Man" tapis 2011.gadā, liecina "IMDb" informācija.

Tresijs arī darbojies aktiera ampluā - "IMDb" uzskaitītas piecas viņa lomas. Nekādi projekti, kas patlaban būtu īstenošanas stadijā, mājaslapā nav minēti.

Uzreiz pēc Treisija aizturēšanas Venecuēlas amatpersonas paziņoja, ka ir arestēts Savienoto Valstu izlūkdienesta aģents, kas mēģinājis valstī izraisīt haosu un nekārtības.

"Spriežot pēc tā, kā šis džentelmenis izturas, mēs pieņemam, ka viņš pieder kādai izlūkošanas organizācijai, jo viņš ir apmācīts un viņš zina, kā iefiltrēties un kā strādāt ar avotiem un drošības informāciju," skaidroja iekšlietu ministrs Migels Rodrigess-Torress.

Aizturētais esot saistīts ar organizētajiem protestiem, kas Venecuēlā ir pazīstami kā operācijā "Suverenitāte". Protesta kustības dalībnieki studenti laikā, kad prezidents Ugo Čavess vēl bija dzīvs, pieprasīja atklāt plašāku informāciju par viņa veselības stāvokli.

Kustība, kas arī pieprasījusi caurskatāmu un godīgu vēlēšanu sarīkošanu, noraida 14.aprīlī notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātus, kurās uzvarēja Čavesa izraudzītais pēctecis Nikolass Maduro.

1978.gadā ASV Mičiganas štatā dzimušais Treisijs "sāka izveidot ciešas attiecības ar operācijas "Suverenitāte" jauniešiem", preses konferencē ceturtdien sacīja ministrs.

Amerikānis centies "novest valsti līdz pilsoņkaram, kas tad nekavējoties izraisītu kādas ārvalsts intervenci, lai atjaunotu kārtību un demokrātiju", sacīja Rodrigess-Torress, pēc visa spriežot, runājot par ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!