Foto: AFP/Scanpix

Venecuēlas valdība ceturtdien nosūtījusi desantniekus uz Sankristobalu, kur 4.februārī sākās studentu protesti, kas pakāpeniski izplatījušies arī uz citām valsts pilsētām, tostarp galvaspilsētu Karakasu.

Studentu un opozīcijas vadītajās demonstrācijās un ielu protestos līdz šim dzīvību zaudējuši četri cilvēki un vairāki desmiti ir ievainoti.

Protestētāji pārmet prezidentam Nikolasam Maduro nespēju kontrolēt inflāciju, samazināt noziedzību, novērst produktu deficītu un apkarot korupciju.

Maduro šis ir lielākais izaicinājums, ar kādu nācies saskarties kopš stāšanās prezidenta amatā pēc valsts ilggadējā vadītāja Ugo Čavesa nāves pagājušajā gadā.

Valdība apgalvo, ka Tačiras štata galvaspilsētā Sankristobalā, kas atrodas netālu no Kolumbijas robežas, sākuši iebraukt kolumbieši, lai "īstenotu paramilitāras misijas" Venecuēlā. Minot to kā pamatojumu, valdība nosūtījusi uz pilsētu desantnieku bataljonu.

Pēdējo divu nedēļu laikā Sankristobalā teju ik dienas notikušas sadursmes starp protestētājiem un drošības spēkiem.

Maduro arī draudējis nobloķēt raidorganizācijas CNN translācijas, pārmetot tai "propagandas kara" īstenošanu, un apsūdzējis ASV prezidentu Baraku Obamu par jaukšanos Venecuēlas iekšējās lietās.

Svētdien Maduro deva rīkojumu izraidīt no valsts trīs ASV diplomātus, kas, izmantojot vīzu piedāvāšanu kā aizsegu, esot tikušies ar protestu kustības studentu līderiem. Vašingtona šādus pārmetumus kategoriski noraidījusi.

Maduro ir apsūdzējis opozīcijas līderi Leopoldo Lopesu demonstrāciju organizēšanā. Lopess ir arestēts un atrodas apcietinājumā militārajā cietumā, kur gaida tiesu.

42 gadus vecais Hārvardā studējušais ekonomists tiek apsūdzēts par kūdīšanu uz vardarbību, īpašuma bojāšanu un saistību ar kriminālām aprindām, bet viņš nav apsūdzēts slepkavībā, kā sākotnēji varēja gaidīt.

Opozīcijas līderis Enrike Kapriless, kurš pērn vēlēšanās zaudēja Maduro un līdz šim ieņēmis atturīgu nostāju pret protestiem, aicinājis Maduro pierādīt, ka demonstrācija ir daļa no mēģinājuma gāzt valdību.

Kapriless pauda pārliecību, ka šīs apsūdzības ir valdības safabricējums.

Studentu līderi ceturtdien aicināja "Venecuēlas pilsonisko sabiedrību atbildēt uz vardarbību ar baltiem ziediem", pulcējoties ar puķēm rokās uz miermīlīgu demonstrāciju Karakasas vēstniecību rajonā. Tomēr viņu aicinājums palika nesadzirdēts un galvaspilsētā turpinājās nekārtības, kas gan šoreiz nepārauga sadursmēs ar policiju kā iepriekšējās dienās.

"Mēs neuzbruksim policijai kā iepriekšējās dienās. Mēs negribam jaunu vardarbību. (..) Doma ir neizpostīt pilsētu," ziņu aģentūrai AFP norādīja viens no protestējošajiem studentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!