Foto: AFP/Scanpix
Nesen atklāti dokumenti apliecina, ka tikai dažus gadus pēc Otrā pasaules kara Vērmahta un tā sauktie "Ieroču SS" kareivji Vācijas Federatīvajā Republikā izveidojuši jaunu nelegālu armiju, raksta "Spiegel".

Teju sešas desmitgades šī informācija bijusi zināma vien Vācijas pretizlūkošanas aģentūrai BND, bet nu 321 lapaspusi biezais dokuments ir kļuvis par daļu no Vācijas pēckara vēstures.

Iepriekš arhīvos aizmirstais dokuments atklāj, ka 1949. gadā aptuveni 2000 bijušie Vērmahta jeb Nacistiskās Vācijas bruņoto spēku virsnieki izveidojuši nelegālu armiju, lai aizsargātu Vāciju pret Padomju Savienību. Dokuments norāda, ka armija izveidota bez Vācijas valdības mandāta, bez parlamenta ziņas, kā arī veiksmīgi apejot ASV, Francijas un Lielbritānijas spēkus.

Otrā pasaules kara veterānu galvenais mērķis bija aizsargāt Rietumvāciju pret iespējamo Austrumvācijas iebrukumu Aukstā kara sākumā, kā arī karot pret komunistiem pilsoņkara gadījumā. Armija ievāca informāciju par kreisā flanga politiķiem un izspiegoja studentus - topošos un potenciālos politiķus.

Dokumenti Vācijas pretizlūkošanas aģentūras BND arhīvos uzieti pavisam nejauši. Tos atklājusi komisija, kuras darbs bija atklāt pašas BND rašanās pirmsākumus. Līdzīgas komisijas pēdējos gados izveidotas arī Vācijas Finanšu un Ārlietu ministriju vēstures detalizētai izpētei.

Slepenie dokumenti bijuši apzīmēti kā "Apdrošināšanas" un atradušies starp vēsturiskiem dokumentiem, kuros reģistrēts aģentūrā strādājošo skaits. Lai gan pārsteidzoši, dokumenti ir visai nepilnīgi, "Spiegel" atklājuši to atradēji.

Plānota tālāka šīs slepenās armijas vēstures pēdu izpēte, taču jau tagad atklājušies vairāki interesanti fakti.

Vācijas kanclers Konrāds Adenauers par šādas armijas pastāvēšanu nav zinājis līdz pat 1951. gadam, bet arī pēc tam to nav aizliedzis. Visticamāk tas darīts, jo Vācijai šajā laikā nebija savu bruņoto spēku, arī ASV bija ievērojami samazinājusi militārā personāla klātbūtni, bet draudi no Austrumiem tikai pieauga.

Tāpat dokumentos pausts, ka kara gadījumā, šī nelegālā armija spētu mobilizēt 40 000 karotāju. Par tās nopietnību liecina arī tas, ka pie armijas šūpuļa klāt stāvēja vairākas vēlāku laiku Vācijas armijas un drošības struktūru augstu stāvošas amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!