16 cilvēki gājuši bojā, desmitiem ievainoti un vairāk nekā 12 000 cilvēku palikuši bez pajumtes, kad Vjetnamas centrālajā daļā pirmdien plosījās viesuļvētra "Lingling", kas nogalināja simtiem cilvēku pagājušajā nedēļā Filipīnās, paziņoja amatpersonas.
Pirmdien "Linling" ātrums sasniedza 133 kilometrus stundā, izraisot zemes nogruvumus un lietusgāzes septiņās Vjetnamas provincēs no Kvangtri līdz Hanhoa.

Katastrofu seku likvidēšanas pārvalde amatpersonas paziņoja, ka viesuļvētrā ir sagrautas 2456 mājas, kurās dzīvoja vairāk nekā 12 000 cilvēku, bet postījumi nodarīti 3281 mājai. Vētrā nogrimuši vai cietuši vismaz 167 noenkuroti kuģi.

Amatpersonas teica, ka 13 cilvēki gājuši bojā Fujenas provincē, divi - Biņdiņas, bet viens cilvēks gājis bojā Kvangngajas provincē.

16 gadus vecs zēns Kvangngajas provincē guva nāvējošas elektrotraumas pēc tam, kad viesuļvētra pārrāva elektrolīnijas, bet trīs gadus vecus bērns gāja bojā Biņdiņas provincē, sagrūstot mājai.

Kopumā vētrā ievainoti 76 cilvēki.

Meteorologi informēja, ka viesuļvētra ir mazinājusies līdz tropiskai zema spiediena sistēmai. Lietusgāžu dēļ ūdens līmenis dažās upēs sasniedzis bīstamo atzīmi, un tādēļ simtiem ģimeņu evakuētas no bīstamajiem rajoniem.

Biņdiņas provinces amatpersonas teica, ka ar visām saknēm izrauti tūkstošiem koku, bet nogrimušas vai sabojātas 74 laivas.

40 gadus vecais Tujhoa iedzīvotājs Le Aņs Tuans pastāstīja, ka viesuļvētra virs viņa mājas plosījusies aptuveni trīs stundas. "Mana sieva, mani bērni un es bijām spiesti slēpties šeit. Mēs neuzdrošinājāmies iet laukā," teica Tuans.

Kvangngajas provinces katastrofu seku likvidēšanas pārvaldes amatpersona sacīja, ka svētdien no zemajām apdzīvotajām vietām pie Tujhoas evakuētas aptuveni 400 ģimenes.

"Limgling" ir pirmā viesuļvētra, kas šogad plosījusies Vjetnamas centrālajā daļā, lai gan pagājušajā mēnesī tropiskās zema spiediena sistēmas dēļ bija spēcīgas lietusgāzes un plūdus astoņās valsts centrālajās provincēs, kad bojā gāja vismaz 44 cilvēki.

Meteorologi paziņoja, ka "Lingling" tuvojas Kambodžas rietumiem un Laosas dienvidiem ar ātrumu 15 kilometri stundā.

Kāds eksportētājs Daklakas provincē, kur iedzīvotāji galvenokārt nodarbojas ar kafijas audzēšanu, lietus izjaucis ražas novākšanu, bet par postījumiem kafijas plantācijās netiek ziņots.

Kvangngajas amatpersona sacīja, ka lietus dēļ līdz pirmdienas vakaram ūdens līmenis upēs varētu celties līdz bīstamajai atzīmei, applūdinot zemas vietas un radot draudus sagraut aizsprostus.

Meteorologs prognozēja, ka "Lingling'' varētu atnest vēl lietu pie Mekongas upes Kambodžā un Laosas zemākajās vietās.

1999.gada oktobrī un novembrī plūdos un zemes nogruvumos Vjetnamas centrālajā daļā bojā gāja vairāk nekā 730 cilvēku.

Pagājušajā nedēļā "Lingling" plosījās Filipīnās, kad bojā gāja vismaz 270 cilvēku, ieskaitot 226, kas noslīka vai tika aprakti dubļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!