Foto: AFP/Scanpix/LETA

Azerbaidžānā tiesībsargi nedēļas nogalē saskārušies ar līdz šim nepieredzētu pretestību noteiktajiem ierobežojumiem. Vairākās vietās izcēlušās sadursmes ar policiju, un ierobežojumu pārkāpēji apcietināti, ziņo "Eurasia Net".

No piektdienas vakara līdz pat pirmdienas rītam galvaspilsētā Baku un un vairākās citās lielākajās pilsētās iedzīvotājiem bija liegts atstāt mājas, valstij cīnoties ar Covid-19 pandēmijas spēcīgo uzplaiksnījumu.

Tas, vai absolūtie ierobežojumi nedēļas nogalē nesuši kādus rezultātus, būs redzams tikai pēc laika, kad būs novērojams, vai slimības izplatība ir mazinājusies. Tikmēr neapmierinātība ar tiem bijusi novērojama tūlītēji. Tas izpaudies plašā ierobežojumu neievērošanā, kam sekojušas sadursmes ar policiju.

Soctīklos citu starpā popularitāti guvis kāds video, kurā redzams, ka Baku Jasamalas rajonā policija pie daudzdzīvokļu nama arestē kādu vīrieti un kaimiņi vai nejauši vērotāji acīmredzami iestājas vīrieša pusē, policijai metot ar dažādiem atkritumiem. Vēlāk policija atgriezās namā, lai arestētu 11 cilvēkus par uzbrukumu ar atkritumiem.

Medijs, atsaucoties uz trimdā dzīvojošu azerbaidžāņu ekonomistu norāda, ka nemieri tikai parāda vispārēju neapmierinātību ar policiju un valsts varu kopumā. To apliecinot arī nemieri citviet pasaulē, tostarp ASV.

Citviet Baku kāds vīrietis uzbrucis policistiem ar nazi, bet vietām cilvēki pie logiem vienojušies dažādu saukļu izsaukšanā pret ierobežojumiem.

Tikmēr valsts kontrolētie mediji pauda pateicību policijai un vēstīja par tiesībsargu labajiem darbiem. Savukārt Iekšlietu ministrija, retorikā ignorējot jebkādus pārkāpumus, publiskos paziņojumos pateikusies iedzīvotājiem par ierobežojumu ievērošanu.

Lai gan iepriekš lēsts, ka šādi ierobežojumi tikai uz nedēļas nogali varētu tikt atkārtoti, tagad varasiestādes to noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!