Kampaņa Irākas trešās lielākās pilsētas Mosulas atkarošanai no teroristu organizācijas "Daesh" varētu sākties dažu nedēļu vai pat dienu laikā, ziņo "CBS News". To apliecina arī Irākas speciālo uzdevumu vienību, armijas, kā arī Kurdistānas pešmergas internetā publicētie video par aizvien lielāku karavīru un tehnikas pieplūdumu pie frontes līnijām valsts ziemeļos.

Pēdējā lielā kauja pret "Daesh" Irākā norisinājās šī gada maijā un jūnijā pamatā sunnītu apdzīvotajā Fallūdžā. Pēc stratēģiski nozīmīgās pilsētas atkarošanas, Irākas spēki ar Irānas atbalstīto šiītu kaujinieku grupējumu un ASV vadītās starptautiskās koalīcijas palīdzību ieņēmuši vēl plašas teritorijas tās apkārtnē, kā arī nostiprinājušies Ninīves provinces austrumos.

Tieši pozīciju nostiprināšana Ninīves reģionā, kura lielākā pilsēta ir Mosula, tika uzskatīta par priekšvēstnesi drīzumā gaidāmajai kaujai par Mosulu, un gatavošanās tai notikusi sistemātiski.

Šajā laikā Irākā no jauna dislocētie aptuveni 6000 ASV karavīri piedalījušies aktīvā Irākas drošības spēku apmācīšanā, tāpat Irākas armija saņēmusi vērienīgas bruņojuma un munīcijas piegādes. ASV vadītas apmācības izgājusi arī liela daļa Kurdistānas pešmergas karavīru. Tāpat ik dienu koalīcija veic aizvien jaunus uzlidojumus džihādistu pozīcijām.

ASV vadītā starptautiskā koalīcija galvenokārt nostiprinājusies Keijāras gaisa spēku bāzē apmēram 40 kilometrus uz dienvidiem no Mosulas, kura vēl pirms trim mēnešiem bija "Daesh" kontrolē. Tieši no šejienes plānots veikt lielāko daļu gaisa uzlidojumu džihādistu pozīcijām lielajā pilsētā un tās apkārtnē.

Tāpat šajā laikā Irāna apmācījusi un apbruņojusi tās organizētās šiītu kaujinieku vienības, kuras, lai gan nav Irākas Aizsardzības ministrijas pakļautībā, līdz šim piedalījušās lielākajās kaujās pret "Daesh". Savukārt Turcija, vēloties saglabāt ietekmi reģionā, izveidojusi armijas bāzi Kurdistānas teritorijā uz ziemeļiem no Mosulas, kā arī dislocējusi tajā karavīrus un ievedusi smago bruņutehniku.

Dažādu ekspertu minētais "Daesh" kaujinieku skaits pilsētā un tās apkārtnē svārstās no 5000 līdz 12 000, turklāt džihādistu kontrolētajā teritorijā joprojām dzīvo vismaz miljons civiliedzīvotāju, kurus tie jau līdz šim nereti izmantojuši kā dzīvo vairogu.

Pēdējos mēnešos teroristi regulāri publicējuši foto un video, kuros redzama gatavošanās kaujai par Mosulu. Tajos bijis redzams, kā viņi pilsētā rok tuneļus, ēkās izvieto sprāgstvielas, iekārto pozīcijas, bloķē tiltus un ceļus, kā arī dedzina riepas, lai tādējādi traucētu īstenot uzlidojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!