Eiropas Savienībā (ES) robežapsardzības aģentūras "Frontex" ietvaros izveidots Eiropas Robežu un krasta apsardzes pastāvīgais korpuss, kas ir pirmais bloka dienests ar vienotu formastērpu. Uniformas pirmoreiz demonstrētas šo pirmdien, 11. janvārī.

Eiropas Robežu un krasta apsardzes pastāvīgā korpusa galvenais uzdevums būs pārstāvēt ES uz bloka ārējām robežām. Korpuss izveidots, reaģējot uz dalībvalstu iedzīvotāju kritiku par bloka nespēju aizsargāt savas ārējās robežas. Tā sevišķi skaļa kļuva 2015. gadā jeb pēc tā dēvētās bēgļu krīzes, kad ES valstīs ievērojami palielinājās nelegālu robežpārkāpēju un patvēruma meklētāju skaits, kuri pa jūras un sauszemes ceļiem ieradās no dažādām Āzijas un Āfrikas valstīm.

Atbilstoši ES plāniem, par kuriem vienojušās visas dalībvalstis, korpusā šogad, tā pirmajā darbības gadā, dienošo skaits sasniegs 5000. Atbilstoši plāniem līdz 2027. gadam dienošo skaits tiks palielināts līdz 10 000. Paralēli dalībvalstīs tiks veidots rezerves saraksts, lai ārkārtas gadījumos robežapsardzības korpusā dienošo skaitu varētu strauji palielināt.

Korpusā dienošie neaizstās, bet papildinās dalībvalstu robežsardzes spēkus, palīdzot risināt migrācijas radītos izaicinājumus. Viņi apkaros arī pārrobežu noziedzību, tostarp cīnīsies ar migrantu kontrabandistiem, kā arī palīdzēs nosūtīt atpakaļ tos, kuriem Eiropas Savienības dalībvalstīs netiek piešķirts patvērums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!