Foto: Reuters/AFP/Scanpix/LETA
Dienā, kad Latvijā atzīmējam Lāčplēša dienu, arī Polijā ir valsts svētki – Nacionālā neatkarības diena. Pēdējos gados par tās lielāko notikumu kļuvuši vērienīgi galēji labējo organizāciju īstenoti gājieni, un šis gads nebija izņēmums.

Lai gan Polijas galēji labējo organizāciju asociācijas organizētajā "Neatkarības gājienā" amatpersonas, kā arī paši organizatori šogad, ņemot vērā Covid-19 pandēmiju, aicināja dalībniekus gājienā piedalīties ar automašīnām un motocikliem, daudzi, kā ierasts Varšavas ielas izgāja kājām. Dalībnieki nesa Polijas karogus, krāsainas signālraķetes, kā arī plakātus un pat krustus.

Dodoties gar kādu ēku, kuras balkonā bija izkārts varavīkšņots karogs, kā arī izlikts tā dēvētā sieviešu streika plakāts, vairāki gājiena dalībnieki pret to meta nestās signālraķetes. Viena no tām iekrita atvērtā logā divus stāvus zemāk un aizdedzināja dzīvokli.

Citus gadus gājienu pavadījušas sadursmes ar protestētājiem, kuri iestājas pret galēji labējo paustajām konservatīvajām idejām, bet šogad nelielas sadursmes izvērtušās vienīgi ar policiju.

Polijā 11. novembrī atzīmē gadadienu, kad šajā datumā 1918. gadā pēc 123 gadu pārtraukuma tika atjaunota Polijas suverenitāte, dibinot Otro Republiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!