Foto: AFP/Scanpix/LETA
Arestētiem protesta akciju dalībniekiem Maskavā pie Somonovskas rajona tiesas ceturtdien vakarā nācies pašiem stumt noslāpušu aizturēto pārvadāšanai paredzēto autobusu, ziņo "Novaja Gazeta".

Autobusam arestētos bijis jāved uz soda izciešanas vietu Jeforovskā, kas atrodas vairāk nekā 100 kilometrus ārpus Maskavas. Taču transportlīdzeklis noslāpis un policisti lūguši aizturēto palīdzību.

Autobuss galamērķī nonācis, taču tur atklājies, ka aizturēšanas vieta ir pārpildīta un no 25 pasažieriem vieta tur atrasta tikai pieciem. Pārējiem nācies gaidīt pārdali pa citām aizturēšanas vietām.

Pēc plašajiem protestiem pret Krievija valdību, ko divas pēdējās nedēļas nogales izraisīja varas lēmums ieslodzīt cietumā opozicionāru Navaļniju, tiek ziņots par tūkstošiem aizturēto, policijas brutalitāti un pārpildītiem cietumiem.

Piemēram, pie ārzemniekiem sākotnēji paredzēta aizturēšanas centra Saharovas ciemā 50 kilometrus no Maskavas ceturtdien izveidojusies rinda ar autobusiem, kuros ved ar administratīvo arestu notiesātos, ziņo "Currenttime".

Cilvēkiem autobusos pie aizturēšanas vietām bez iespējas izkāpt, paēst un tikt uz tualeti, jāpavada stundām ilgi. Ja motors darbojas, salonā jūtama degvielas un dūmu smaka, bet, ja motors noslāpēts, autobusā ir auksti, stāsta atbrīvotie aizturētie.

Pie aizturēšanas vietām veidojoties garas rindas, tuviniekiem cenšoties nodot arestētajiem ēdienu.

Te fotogrāfijās redzams, kā izskatās pārpildītās cietumu kamerās, kas paredzētas krietni mazākam cilvēku skaitam.

Iekšlietu ministrija šādas fotogrāfijas gan nosauca par "neobjektīvām", jo tajās esot redzama nevis administratīvā aresta izciešanas vieta, bet gan "tikai administratīvā aresta izciešanai nogādātie".

Savukārt Kremļa saimnieka Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, komentējot daudzās liecības par pārpildītām kamerām un aizturēto ilgo gaidīšanu autobusos, norādīja, ka nekādas represijas pret arestētajiem nenotiek un pie situācijas vainojami paši protestētāji, kas "provocējuši" aizturēšanas, kā rezultātā aizturēto ir vairāk nekā izolatoros spēj apstrādāt.

Kā liecina nevalstikās organizācijas "OVD-Info" dati, pēdējo nedēļu protestos aizturēti vairāk nekā 10 000 cilvēku. Ņemot vērā masveida aizturēšanas, kas līdzinās Baltkrievijas protestu apspiešanas scenārijam, Navaļnija dibinātais "Korupcijas apkarošanas fonds" nolēmis mītiņus pagaidām nerīkot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!