Krievijas diriģenta Valērija Gergijeva vadītais Sanktpēterburgas Martijas teātra orķestris ceturtdien sniedzis koncertu Sīrijas kara izpostītajā pilsētā Palmīrā, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Sīrijas prezidenta Bašara al Asada armija ar Krievijas gaisa spēku palīdzību Palmīru no teroristiskā grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") kontroles atbrīvoja martā.

Palmītas amfiteātri, kurā pirms tam "Daesh" izpildīja nāvessodus, Krievijas orķestris ceturtdien pieskandināja ar Johana Sebastiāna Baha, Sergeja Prokofjeva un Rodiona Ščedrina skaņdarbiem. Koncertu klausījās Krievijas kareivji, valdības pārstāvji un žurnālisti.

Koncerts tika pārraidīts arī Krievijas televīzijā. Tiešraide no amfiteātra ik pa laikam tika pārtraukta ar video ierakstiem, kuros redzams, kā Krievijas armijas atbalstīti, Sīrijas valdības spēki atbrīvoja Palmīras pilsētu no "Daesh" kaujiniekiem.

Orķestra diriģents Gergijevs ir Krievijas prezidenta Vladmira Putina atbalstītājs, raksta raidsabiedrība BBC. 2014. gadā viņš atbalstīja Krimas aneksiju, kā arī 2008. gadā viņš koncertēja Dienvidosetijā, kamēr Krievija ar Gruziju karoja par tās kontroli.

Gergijevs Palmīras koncertu nosauca par protestu pret "Daesh" īstenoto barbarismu un vardarbību, kuri amfiteātrī iepriekš nogalināja savus gūstekņus.

Klātesošos ar uzrunu video tiešraidē no rezidences Sočos pagodināja arī Vladimirs Putins. Viņš terorismu nosauca par infekciju, no kuras pasaulei ir jātiek vaļā un uzteica orķestra drosmi koncertēt Palmīrā.

Koncertā piedalījās arī Krievijas prezidenta Putina draugs čellists un miljardieris Sergejs Roldugins, kura vārds minēts nopludinātajos "Panamas dokumentos".

"Daesh" kaujinieki Palmīru kontrolēja desmit mēnešus. Šajā laikā viņi iznīcināja vairākus vēsturiskos pieminekļus, tomēr ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO) paziņoja, ka pilsētas senvieta saglabājusi lielu daļu tās autentiskuma. Palmīras pilsētas kultūrvēsturiskā daļa ir iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!