Pirmdien, 14.jūlijā, Tirēnu jūrā pie Džiljo salas Toskānā sāksies pirms diviem gadiem avarējušā kruīza kuģa "Costa Concordia" vraka izcelšana, kas būs pasaules vēsturē sarežģītākā operācija, vēsta raidsabiedrība BBC.

Darbinieki ar speciālām iekārtām lēnām cels kuģi no jūras dzelmes un tiek lēsts, ka šie darbi ilgs sešas vai septiņas dienas. Pēc tam, kad kuģa vraks būs izcelts, to nogādās ostā Dženovā, kur kuģi sagriezīs.

BBC atgādina, ka kruīza kuģis uzskrēja uz zemūdens klints 2012.gada janvāra sākumā un traģēdijā bojā gāja 32 cilvēki. Vraks tika daļēji izcelts no ūdens un pagaidām to balsta speciālas platformas.

"Tā būs ļoti sarežģīta operācija," reportieriem paziņojis civilās aizsardzības aģentūras glābšanas operāciju pārraugs Franko Gabriels. "Pirmais operācijas posms būs viens no bīstamākajiem, jo kuģis tiks atdalīts no to turošajam platformām," skaidroja glābējs. Operācijas vadītāji medijiem norāda, ka vienmēr darbi, kuri tiek veikti pirmo reizi, ir saistīti ar riskiem, taču izcelšana ir rūpīgi izplānota un tajā iesaistītie pārliecināti par veiksmi.

Simtiem ūdenslīdēju un inženieru ir iesaistīti vērienīgajā kuģa glābšanas operācija kurš ir divas reizes lielāks par bēdīgi slaveno "Titāniku".

Par to, ka kuģis beidzot tiks izcelts, priecājas vietējie iedzīvotāji. "Esmu priecīgs, ka kuģis tiks aizvests, jo tas, ka vraks, uz kura bijušas tik daudzu cilvēku nāves, ir visu laiku redzams, liek atkal un atkal šausmās nodrebēt," žurnālistiem sacījis kāds vietējais iedzīvotājs.

Kruīzu kuģa "Costa Concordia" kapteinis Frančesko Sketino tie tiesāts par slepkavību bez iepriekšēja nodoma, taču viņš savu vainu notikušajā neatzīst, traģēdijā vainojot kuģa stūrmani, atgādina BBC.

Kapteinis apgalvojis, ka avārija nebūtu notikusi, ja stūrmanis Jakobs Rusli Bins, kurš jau ir atzīts par vainīgu cilvēku nogalināšanā, būtu klausījis rīkojumam vadīt kuģi prom no klintīm. Ātrs un precīzs manevrs būtu ļāvis izvairīties no sadursmes ar zemūdens klinti, kas kuģa korpusā atstāja 70 metru garu caurumu, uzskata Sketino.

Izmeklētāji jau iepriekš norādīja, ka katastrofā sava loma varēja būt valodas barjera starp kapteini un stūrmani. Tikmēr viens no tiesā pieaicinātajiem kuģniecības ekspertiem norāda, ka stūrmaņa kļūda un lēnā reakcija nav noteicošais faktors, kas izraisījis avāriju.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!